30 νέα Τμήματα «Ένταξης» στα σχολεία του Ν. Ξάνθης

Σε 16 νηπιαγωγεία, 4 μειονοτικά, 1 δημοτικό, 5 γυμνάσια, 2 ΓΕΛ και 2 ΕΠΑΛ

Έμφαση στις μαθησιακές ανάγκες και δυσκολίες των μαθητών

30 νέα τμήματα ένταξης σε 16 νηπιαγωγεία, 4 μειονοτικά δημοτικά, 1 δημοτικό (20Ο), 5 Γυμνάσια, 2 Γενικά Λύκεια και 2 ΕΠΑΛ στον Ν. Ξάνθης, ιδρύει το Υπουργείο Παιδείας, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως αναφέρει η απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, ιδρύονται 3.448 νέα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.) σε δημόσιες σχολικές μονάδες όλης της επικράτειας.

89.6% Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

Σημειώνεται ότι «η παρέμβαση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης στην ιστορία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Με την εφαρμογή του, ο συνολικός αριθμός των Τμημάτων Ένταξης στη χώρα αυξάνεται κατά 89,6%, ενισχύοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα στήριξης μαθητών με μαθησιακές, γνωστικές, επικοινωνιακές ή άλλες δυσκολίες».

Πως προκύπτει όμως η ανάγκη ίδρυσης και άλλων Τμημάτων Ένταξης; Έχουν αυξηθεί οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες; Πρόκειται για νέα τμήματα ή για ήδη υπάρχοντα που απλά επικυρώνονται και πως θα λειτουργήσουν;

Απαντήσεις στα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ», η Δ/ντρια Β’ βάθμιας Εκπ/σης Ξάνθης κ. Εύη Στυλιανίδου.

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΟΙ ΙΔΡΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ

Πιο αναλυτικά η ίδια αναφέρθηκε στο «ιστορικό» της υπόθεσης αναφέροντας τα εξής: «θα σας αναφέρω ιστορικά στοιχεία της εκπαίδευσης, διότι στην προηγούμενη ιστορία της διοίκησης της εκπαίδευσης συμμετείχα ενεργά και από το 2007 ήμασταν από τις Διευθύνσεις που προνοήσαμε τις ανάγκες των μαθητών μας και την υποστήριξή τους στις περιπτώσεις των μαθησιακών δυσκολιών και των ήπιων ειδικών αναγκών των μαθητών μας. Για τον λόγο αυτό, το 2008 και το 2009 – για την τότε εποχή – θεωρήθηκε ότι εξαντλήσαμε τις ανάγκες ίδρυσης Τμημάτων Ένταξης στα Δημοτικά Σχολεία. Για αυτό θα δείτε ότι λείπουν τα Δημοτικά Σχολεία από τις νέες ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης, αφού έχουν όλα τα μεγάλα σχολεία μας στον Ν. Ξάνθης. Σκεφτείτε ότι όταν ιδρύεται ένα Τμήμα Ένταξης μπορεί να τοποθετηθεί εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γνωματεύσεις στην σχολική μονάδα. Άρα, αν έχουμε έναν μαθητή, δεν θα λειτουργήσει το Τμήμα Ένταξης. Αν όμως έχουμε τρία και περισσότερα παιδιά, δεν είναι ιδρυμένο το Τμήμα Ένταξης, δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε εκπαιδευτικό. Για αυτό λοιπόν το Υπουργείο προχώρησε σε ιδρύσεις. Το 2008-2009 (ευτυχώς) στην Διεύθυνσή μας  ιδρύσαμε πολλά Τμήματα Ένταξης. Όμως ιδρύσαμε λίγα στα Νηπιαγωγεία γιατί τότε και οι ανάγκες δεν ήταν μεγάλες και τα Νηπιαγωγεία μας ήταν μικρά. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μαθητών, τόσο μικρότερες είναι και οι πιθανότητες να έχουμε τρείς (και πάνω) μαθητές με γνωμάτευση για φοίτηση στο Τμήμα Ένταξης. Τότε λοιπόν ιδρύσαμε Τμήμα Ένταξης μόνο στο 6ο Νηπιαγωγείο, στο 18ο, στο Νηπιαγωγείο των Τοξοτών, του Σουνίου, των Κιμμερίων (1ου) και του Αυξεντίου. Στην πορεία, υπήρχε η κρίση και το Υπουργείο δεν έκανε ιδρύσεις, διότι αυτές οι ιδρύσεις προκαλούν αύξηση στον προϋπολογισμό. Κατά συνέπεια, το 2015 περίπου, έγιναν 1-2 ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης σε Μειονοτικά Σχολεία (Κενταύρου και 1ο Μειονοτικό Ξάνθη). Το 2020, όταν ανέλαβα ξανά την θέση αυτή στην διοίκηση, είχα προτείνει εξ΄αρχής το Μειονοτικό Εχίνου, που είναι επίσης ένα μεγάλο σχολείο και είχαμε ανάγκες και ευτυχώς ήρθε η ώρα να ιδρυθεί Τμήμα Ένταξης, καθώς υπήρξε μια υπόσχεση και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς για την ίδρυσή του.

Στην πορεία των ετών, οι ανάγκες στα Νηπιαγωγεία ήταν μεγάλες, καθώς τα Νηπιαγωγεία έχουν πλέον αυξηθεί. Παλαιότερα δηλαδή είχαμε διθέσια Νηπιαγωγεία με έως 50 παιδιά.  Σήμερα τα Νηπιαγωγεία μας μπορούν να είναι πολυδύναμα και να έχουν μαθητικό πληθυσμό έως 200 μαθητές (μέχρι 8 τμήματα). Άρα οι ανάγκες των μαθητών είναι μεγάλες και οι ιδρύσεις Τμημάτων Ένταξης, ήταν αναγκαίες στα Νηπιαγωγεία».

ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ 20Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΡΟΣΕΡΟΥ, ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

Επίσης η ίδια τόνισε ότι ξεχωρίζει το 20ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, που είναι στο Δροσερό και είναι συστεγαζόμενο με το 15ο, λέγοντας ότι: «Αναμένοντας την νέα ανέγερση και την μετεγκατάσταση το 20ου Δημοτικού Σχολείου από την υπάρχουσα θέση του σε ένα νέο κτίριο, προβλέψαμε και την ίδρυση Τμήματος Ένταξης ώστε όταν θα μετεγκατασταθεί στο νέο κτίριο, να έχει και το Τμήμα Ένταξης».

ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ

Ακολούθως, η κ. Στυλιανίδου, αναφέρθηκε στην αναγνώριση και αντιμετώπιση των μαθησιακών αναγκών των παιδιών από τους γονείς τους: «έχουμε προνοήσει στην Ειδική Αγωγή, σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τύπους των σχολείων μας και έτσι θα καλύψουμε όλες τις ανάγκες των μαθητών μας. Οι μαθησιακές ανάγκες των μαθητών βέβαια, υπήρχαν και παλαιότερα. Μπορεί να υπάρχει και μια αύξηση, που δεν μπορώ να εκτιμήσω, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι πλέον οι γονείς είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, αποδέχονται να αναγνωρίσουν τις μαθησιακές ανάγκες και τις δυσκολίες των παιδιών τους και μπορούν να πάνε στο ΚΕΔΑΣΥ, να γίνει η ανάλογη αξιολόγηση και να πάρουν γνωμάτευση για φοίτηση στο Τμήμα Ένταξης ή σε Ειδικό Σχολείο. Οι γονείς πια δεν λένε αυτό που έλεγαν παλαιότερα ότι «είναι μικρό και ανώριμο το παιδάκι. Θα μεγαλώσει και θα πάει καλά». Έχουμε μεγαλύτερη ωριμότητα και ευαισθητοποίηση –  και αναγνώριση των αναγκών των παιδιών –στην κοινωνία, για να μπορούν να φοιτούν σε αυτές τις δομές. Επίσης, ένας μαθητής Δημοτικού Σχολείου (κυρίως), μπορεί να φοιτά στο Τμήμα Ένταξης, μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάνει τον υπόλοιπο χρόνο από την τάξη του.  Τέλος, στα μεγάλα σχολεία υπάρχουν τρεις μαθητές με γνωματεύσεις και λειτουργούν όλα τα Τμήματα Ένταξης. Δεν έχουμε λειτουργία σε τρία Νηπιαγωγεία τα οποία δεν έχουν αριθμούς μαθητών και τα έχουμε σε αναστολή. Δεν θα μπορούσαμε όμως να μεταφέρουμε ένα τμήμα ένταξης σε ένα άλλο νηπιαγωγείο».

ΑΛΛΟ ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΛΛΑ…

Τέλος, η ίδια σημείωσε ότι «είναι άλλο η ίδρυση και άλλο η λειτουργία. Για να λειτουργήσει όμως ένα Τμήμα Ένταξης, είναι προϋπόθεση να είναι ιδρυμένο για να τοποθετηθεί εκπαιδευτικός. Έτσι ένα παιδί μπορεί να βελτιωθεί περισσότερο όταν έχει εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και υποστηρίζεται μέσα στο γενικό σχολείο. Και βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις, θα υπάρχει και η μείωση της δομής της Παράλληλης Στήριξης που πολλοί μαθητές έχουν, γιατί δεν έχουμε ιδρυμένα Τμήματα Ένταξης».

ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΑΛΑΤΖΑ