210 αθλητές στην Ξάνθη και… δεν πήραμε χαμπάρι!

210 αθλητές στην Ξάνθη και… δεν πήραμε χαμπάρι!

Αληθεύει ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε ο αγώνας ορεινού δρόμου με την επονομασία «Rute 2024», μήκους 75 χλμ με εκκίνηση από το δασικό χωριό του Ερύμανθου και με 210 συμμετέχοντες απ’ όλη την Ελλάδα και… δεν το ήξερε κανείς; Είναι δυνατόν κα Μπρίκα να γίνονται τέτοια αθλητικά γεγονότα στο νομό μας και να μην υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία των τοπικών φορέων με τους διοργανωτές έτσι ώστε όλοι εκείνοι που συμμετείχαν και προφανώς οι συνοδοί τους να τύχουν της δέουσας υποδοχής και φιλοξενίας και να τους κρατήσουμε, τρόπον τινά, στην περιοχή μας για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες; Αφορμή για το σχόλιο παίρνω από τις σημερινές δηλώσεις του Απόστολου Αγκόρτσα στην «Θ», ο οποίος μάλιστα μας υπενθύμισε και τις κακές κριτικές που εισπράξαμε προ 13 ετών από επισκέπτες  κρουαζιερόπλοιου της Καβάλας, οι οποίοι μας την «είπαν» γιατί δεν υπήρχαν πουθενά χημικές τουαλέτες, θέσεις στάθμευσης λεωφορείων, πληροφορίες για την παλιά πόλη και αναγραφή των οδών στα αγγλικά, όπως γίνεται σε όλα τα τουριστικά μέρη. Ούτε φυσικά πινακίδες  για τα μουσεία της περιοχής. Καιρός λοιπόν να τα διορθώσουμε όλα αυτά φίλε Στράτο (Κοντέ) και φίλε Τάσο (Ταρενίδη)…

Καμιά απόσπαση αστυνομικού από την Ξάνθη

Θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα για να μην παρεξηγηθεί η θέση που εξέφρασα μέσα από τις στήλες, αλλά και με ρεπορτάζ της «Θ», αναφορικά με τα εκτός έδρας και τις αποζημιώσεις διανυκτερεύσεων των αστυνομικών μας που μετακινούνται σε άλλες, μεγαλύτερες πόλεις. Η δική μου θέση είναι: ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, γιατί ήδη η Αστυνομική Δ/νση Ξάνθης λειτουργεί με ελλειμματικό προσωπικό. Το γεγονός ότι είχαν υπεραυξηθεί οι αποζημιώσεις διανυκτερεύσεων αποτελούσε δέλεαρ για πολλούς αστυνομικούς να «συνωστίζονται» για το ποιος πρώτος θα φύγει από την Ξάνθη με απόσπαση για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα. Διαβάζοντας λοιπόν την οργίλη αντίδραση-ανακοίνωση των τριών συνδικαλιστικών οργανώσεων Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας (είναι αλήθεια ότι για πρώτη φορά ήταν τόσο σφοδρή η επίθεση των συνδικαλιστών στην κυβέρνηση με απειλητικό μάλιστα χαρακτήρα στην κατακλείδα), διέκρινα ότι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δεν έθιξαν το θέμα της αποδυνάμωσης της αστυνομικής δύναμης όπως κάνουν συνήθως, αλλά μόνον το θέμα της μείωσης της αποζημίωσης των διανυκτερεύσεων! Δεν μπορεί από την μία να μας λένε ότι είναι ελάχιστοι οι αστυνομικοί που παρέμειναν στην Δ.Α Ξάνθης και δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα και από την άλλη να διαμαρτύρονται σφόδρα για την μείωση των διανυκτερεύσεων. Σίγουρα όταν υπάρχει απόσπαση θα πρέπει να αμείβεται ανάλογα με τις ανάγκες ο αποσπασμένος, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό.

Διαφωνώ και… προτείνω

Θα διαφωνήσω με τον διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ο οποίος απέδωσε την απουσία του Ξανθιώτικου κοινού (από τις παραστάσεις κατά την διάρκεια του φεστιβάλ Ξάνθη, Πόλις Ονείρων) στην διαφορετική προτίμηση μουσικής από τους υπόλοιπους… Δηλαδή τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι και γενικότερα τις θεϊκές μουσικές και τα τραγούδια που απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο οι μικροί καλλιτέχνες των μουσικών σχολείων αφορούσαν μόνο τους 50-100-200 θεατές στην καλύτερη περίπτωση; Όλη η υπόλοιπη Ξάνθη δηλαδή ακούει Πάολα και… Στανίση; Φίλτατε κε Βαρδικεδόγλου αλλού είναι το πρόβλημα… Σαφώς και δεν γίνεται γνωστό όσο θα έπρεπε το πρόγραμμα και μάλιστα εγκαίρως και σε καθημερνή βάση κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει μία ηχητική εγκατάσταση της προκοπής που να «κοινωνεί» αυτήν την «θεία μουσική» σε μεγαλύτερο εύρος και όχι μόνο στο κέντρο της πόλης. Σαφώς –θα προσέθετα εγώ- θα πρέπει να μεταφερθούν και κάποιες σκηνές ακόμη και εκτός Ξάνθης σε κάποια γύρω κεφαλοχώρια και να γίνει κατανοητό το τι συμβαίνει όλες αυτές τις ημέρες στην πόλη μας. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ξανθιωτών «γουστάρουν» αυτές τις μουσικές και αυτά τα τραγούδια και ιδιαίτερα όταν αποδίδονται από αυτά τα παιδιά και άρα κάτι άλλο φταίει που το ακροατήριο ήταν από μικρό έως μηδαμινό και όχι οι μουσικές προτιμήσεις των Ξανθιωτών. 

Καλή Ανάσταση!

Το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ δεν είναι ευχή αλλά μία κοσμοϊστορική πραγματικότητα που την καταμαρτυρούν και την επιβεβαιώνουν όλες οι προηγούμενες γενεές τα τελευταία 2.000 χρόνια! Δική μου ευχή είναι, ο Χριστός να ΑΝΑΣΤΗΘΕΙ μέσα μας και να πλημμυρίσει τις ψυχές μας από αγάπη, που πρώτος αυτός δίδαξε και να μας γεμίσει με αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα για το αύριο… ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους!!

Του Τένη Καμαρίδη