
Στο επίκεντρο τα λάθη, οι πολιτικές ευθύνες και η χαμένη ευκαιρία να μετατραπεί σε ΦΟΔΣΑ
Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης η λύση του
Με πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη, συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.
Πιο αναλυτικά αφού διαπιστώθηκε η απαραίτητη απαρτία, ο πρόεδρος του «σώματος» κ. Γιάννης Δρεμσίζης, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, ανοίγοντας τον «κύκλο» των ανακοινώσεων.
«ΕΠΙΘΕΣΗ» Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ – ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡ. ΚΟΝΤΟΥ
Ο κ. Δρεμσίζης ανέγνωσε μια προσωπική ανακοίνωση του μέλους της «Δύναμης για το Αύριο» και αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μανώλη Φανουράκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις απολύσεις των συνταξιούχων υπαλλήλων της ΔΕΥΑΞ με τις οποίες διαφώνησε κάθετα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο έγιναν αυτές, εγκαλώντας την διοίκηση. Επί αυτού ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, τόνισε για το πρόσωπο του κ. Φανουράκη ότι «εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια» και ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν διοικούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Μάλλον μας κρίνετε με βάση τον τρόπο που διοικούσατε εσείς. Εμείς δεν διοικούμε έτσι. Δεν είναι αυτοί οι λόγοι», εξηγώντας ότι οι λόγοι αναλύθηκαν πλήρως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ και ότι «δεν θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο να ασχολούμαστε και να σχολιάζουμε επιστολές που δείχνουν τον τρόπο που βλέπατε εσείς την διοίκηση γιατί εσείς ήσασταν διοίκηση του Δήμου Ξάνθης».

1,7 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ ΣΔΑΝΞ – ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ
Ακολούθως, ο πρόεδρος πέρασε στην ημερήσια διάταξη, τονίζοντας ότι ειδικά για την συζήτηση του πρώτου θέματος που αφορούσε στην λήψη απόφασης για τη λύση του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, θα «ανοίξει» την διαδικασία, επιτρέποντας τις ερωτήσεις.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, αναφέρθηκε στην οικονομοτεχνική μελέτη που παρέλαβαν οι ΟΤΑ – μέλη του Συνδέσμου, προκειμένου να λάβουν γνώση και απόφαση σχετικά με την λύση ή μη του ΣΔΑΝΞ. Ο ίδιος ανέγνωσε την μελέτη που ξεκίνησε από την σύστασή της, τους στόχους αυτής (τότε) καθώς και όλο το «ιστορικό» της μέχρι σήμερα.
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «σύμφωνα με την σύνοψη της σχετικής μελέτης, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, ο Σύνδεσμος δεν παράγει βιώσιμες ροές για να χρηματοδοτήσει την λειτουργία του και προκύπτει αθροιστικά χρηματοδοτικό κενό ύψους 1,7 εκ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι το εν λόγω κενό προκύπτει χωρίς να έχει περιληφθεί κάποια πολιτική έκπτωση στην τιμή αποζημίωσης για έσοδα ανταποδοτικών τελών όπως είχε εφαρμοστεί ανάλογη πολιτική τα έτη 2022 και 2023 με 50% και 30% αντίστοιχη μείωση. Σε περίπτωση που εφαρμόζονταν ενδεικτικά μια πολιτική έκπτωσης 30% για την προβλεπόμενη περίοδο, το χρηματοδοτικό κενό αθροιστικά θα ανέβαινε σε 3.6 εκ. ευρώ…»
Επίσης, ο κ. Κοντός αναφέρθηκε και στα εναλλακτικά σενάρια που εξετάστηκαν, αλλά και στην περίπτωση λύσης του Συνδέσμου η οποία – σύμφωνα με την μελέτη – «ουδόλως επηρεάζεται το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων για τον Δήμο Ξάνθης, καθώς ο Δήμος Ξάνθης εκτελεί ήδη μεγάλο μέρος της αποκομιδής των απορριμμάτων με δικό του προσωπικό, ενώ η κατανομή επιπλέον προσωπικού του ΣΔΑΝΞ και του ενεργητικού αυτού, θα συμβάλλει στην διασφάλιση της εύρυθμης εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου». Σημειώνεται ότι η εισήγηση ήταν θετική για την λήψη απόφασης για την λύση του ΣΔΑΝΞ.
ΤΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΩΡΑ – ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Ακολούθησε ο «κύκλος» των ερωτήσεων, με τον επικεφαλής της «Δύναμης για το Αύριο» κ. Μανώλη Τσέπελη να γυρνά «πίσω» τον χρόνο και συγκεκριμένα στον τρόπο αποκομιδής των απορριμμάτων πριν από την σύσταση του ΣΔΑΝΞ και στο όραμα του αείμνηστου Φίλιππου Αμοιρίδη για αυτό το «διαδημοτικό εγχείρημα», τονίζοντας ότι είναι περήφανος για αυτό το εγχείρημα, εντούτοις εξήγησε ότι «οι διαδικασίες που προκύπτουν πολλές φορές, μας αναγκάζουν σχεδιασμό και στρατηγικές για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες παροχές υπηρεσιών προς τους πολίτες». Παράλληλα ο ίδιος ζήτησε ενημέρωση για τον τρόπο τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων που τυχόν θα προκύψουν από την διάλυση. Απαντώντας, ο Δήμαρχος Ξάνθης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «για οποιαδήποτε εκκρεμότητα υφίσταται ή μπορεί να προκύψει στο μέλλον και μετά την λύση του Συνδέσμου, με βάση το ποσοστό της εισφοράς του κάθε δήμου, θα αναλαμβάνει και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Το σύνολο των πιθανών υποχρεώσεων που θα υπάρξουν, αν υπάρξουν, θα κατατεθεί από το Δ.Σ του ΣΔΑΝΞ προς την Αποκεντρωμένη και θα συμπεριληφθεί μέσα στην Διαπιστωτική Πράξη που θα τα μοιράσει όλα (και τα χρέη και τις υποχρεώσεις) με βάση την εισφορά του καθενός».

ΓΙΑ ΝΑ «ΔΟΥΛΕΨΕΙ» ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΜΑΤΩΣΟΥΝ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής των «ΜΠΡΟΣΤΑ» κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος ρώτησε αν είναι όλα διασφαλισμένα, μετά την λύση του συνδέσμου, για την επομένη ημέρα και αν υπάρχουν εκκρεμότητες που θα επιλυθούν στην πορεία, με τον κ. Κοντό να εξηγεί ότι η Διαπιστωτική Πράξη της Αποκεντρωμένης κατανέμει πάγια, υποχρεώσεις, προσωπικό, εγκαταστάσεις κλπ βάσει νομοθεσίας. Σε άλλο ερώτημα του κ. Μελισσόπουλου αναφορικά με το τι θα γίνει αν κάποιος δήμος πάρει αντίθετη απόφαση (από αυτή για την λύση του ΣΔΑΝΞ), ο κ. Κοντός διευκρίνισε ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν τα 2/3, άρα θα πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον οι 3 δήμοι. Αν δεν συμφωνήσουν δεν λύεται ο Σύνδεσμος, εξηγώντας μάλιστα ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση για λύση, από το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων. Στο ερώτημα του κ. Μελισσόπουλου προς τον κ. Κοτόπουλο (πρόεδρο του Συνδέσμου) αναφορικά με το αν έγινε προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών για να αποφευχθεί η λύση και αν βλέπει ότι με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει ακόμη ρεαλιστικό σενάριο, ώστε να μην διαλυθεί και να συνεχίσει χωρίς επιπλέον επιβάρυνση προς τους πολίτες. Ο κ. Κοτόπουλος τόνισε ότι όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση υπήρχαν 50.000 ευρώ στο ταμείο, από 2.400.000 ευρώ που υπήρχαν τρία χρόνια νωρίτερα. Σήμερα το ταμείο έχει 260.000 ευρώ, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε αγορά οχημάτων και ότι επιβλήθηκε ένα πρόστιμο 110.000 ευρώ (που πληρώθηκε) και ότι αναμένεται ένα μεγάλο πρόστιμο. «Για να δουλέψει το μαγαζί αυτό πρέπει να ματώσουν όλοι οι πολίτες γιατί πρέπει να ανεβάσουμε τα τέλη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κοτόπουλος.
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η… ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΣΕ ΦΟΔΣΑ
Για ενδεχόμενα «λάθη» και «παραλείψεις» καθώς από το 2020-2021 αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ΣΔΑΝΞ, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο κ. Μελισσόπουλος, ρωτώντας παράλληλα αν υπήρχαν ευθύνες ανθρώπων (από το 2019 ακόμη) και αστοχίες συλλογικών οργάνων και ποιες ήταν αυτές. Ο κ. Κοντός, απάντησε ότι κατά την προσωπική του άποψη, πως από την στιγμή που δημιουργήθηκε ο ΦΟΔΣΑ, να μπει σε μια διαδικασία σταδιακής διάλυσης ο ΣΔΑΝΞ, μιας και δεν εξυπηρετούνταν οι σκοποί της σύστασής τους. «Η αιτία ήταν γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του ΔΣ, να γίνει ο ΣΔΑΝΞ, ΦΟΔΣΑ το 2018», επισήμανε ο κ. Μανώλης Φανουράκης, τονίζοντας ότι «από εκεί και πέρα ξεκίνησε η μη βιωσιμότητα του Συμβουλίου».

Λίγο αργότερα ο κ. Κοντός, αφού διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμάτων για Σταυρούπολη και Εύμοιρο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «όσον αφοράς την λεκάνη και στον Δ. Τοπείρου, δεν φεύγουν οι ευθύνες των μελών του Συνδέσμου με την λύση του για κάτι που δημιούργησε ο Σύνδεσμος».
Στο σκέλος της δυνατότητας του ΣΔΑΝΞ να γίνει ΦΟΔΣΑ, που έχασε αλλά και στην μεγάλη δυσλειτουργία και στα πρόστιμα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Τσέπελης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Μελισσόπουλος στάθηκε και στο παρελθόν και στην «προηγούμενη μέρα» όπου «πολλά περίεργα πράγματα συνέβησαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η οριστική λύση του ΣΔΑΝΞ δεν είναι μικρό γεγονός και δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με αδιαφορία και με μια τυπική διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Μελισσόπουλος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «εγώ προσωπικά συναινώ με την εισήγηση, ως αναγκαίο κακό, δεν ξεχνώ όμως και δεν απαλλάσσω κανέναν από τις ιστορικές του ευθύνες ή άλλου είδους ευθύνες που προκύπτουν από αυτήν την απόλυτη χρεοκοπία», αφήνοντας ως υστερόγραφο να μην σκεφτεί κανείς να προτείνει αύξηση δημοτικών τελών ή άλλων τιμολογίων.
Η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ, ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ακολούθως άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για την εκκαθάριση και τις ευθύνες (μικρότερες και μεγαλύτερες) του παρελθόντος, ενώ ο κ. Μελισσόπουλος ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο, με τον κ. Κοντό να τονίζει ότι ο διαχειριστικός έλεγχος δεν αποδίδει πολιτικές ευθύνες, αλλά νομικές ενώ ανταπαντώντας ο κ. Μελισσόπουλος σημείωσε ότι αν δεν ληφθούν τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. διαχειριστικού ελέγχου) θα εξετάσει την δυνατότητα ο ίδιος (και η παράταξη) να γίνουν αντίστοιχες ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Τελικά μετά από μια μεγάλη συζήτηση, το θέμα της λύσης του ΣΔΑΝΞ, εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ το «σώμα» προχώρησε στην συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.