Η κρίση στα ελληνοτουρκικά δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, με αυξημένη συμμετοχή οι ασκήσεις των εθνοφυλάκων

Α. Αντωνιάδης: «Βγάζουν απόρρητα στοιχεία στην φόρα…»

Γ. Γεωργιάδης: «Υψηλό το εθνικό φρόνημα της νέας γενιάς»

 

Αυξημένη φαίνεται να είναι τα τελευταία 24ωρα η κινητικότητα που παρατηρείται στην περιοχή μας αναφορικά με τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων, της εθνοφυλακής αλλά και της αστυνομίας, όσο το σκηνικό έντασης που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά διατηρείται χωρίς σημάδια αποκλιμάκωσης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός της παρουσίας στην περιοχή μας του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος όχι μόνο παρακολούθησε προσωπικά την άσκηση που πραγματοποίησε το τάγμα εθνοφυλακής Αλεξανδρούπολης στην περιοχή ευθύνης της 12ης Μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού «Έβρος», αλλά σε μία συμβολική κίνηση συμμετείχε αυτοπροσώπως και σε περιπολία στην συνοριογραμμή με την Τουρκία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης η μεγάλη συμμετοχή που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας των στελεχών της εθνοφρουράς. Τα τάγματα εθνοφυλακής έχουν αναβαθμιστεί τόσο υλικά μέσα, όσο και σε εκπαίδευση και είναι ικανά να αντιμετωπίσουν διάφορες απειλές…

Παράλληλα κινητοποίηση φαίνεται να υπάρχει και στις αστυνομικές διευθύνσεις Ξάνθης και Ροδόπης με περισσότερες περιπολίες σε «ευαίσθητους» χώρους της μειονότητας.

Με την ρητορική πάντως, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κυμαίνεται πλέον σε υψηλούς τόνους πατριωτισμού για ενδεχόμενη ακόμη και ένοπλη αναμέτρηση με την Τουρκία, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι Έλληνες και ειδικά οι νεότερες γενιές, είναι έτοιμες κυρίως ψυχολογικά να κάνουν πράξη τα όσα διακηρύσσουν στο διαδίκτυο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, κ. Ανέστης Αντωνιάδης, από την μία κατήγγειλε την ολιγωρία των αρμοδίων να περιορίσουν σελίδα στο facebook η οποία «ανέβαζε» ακόμη και απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες κι από την άλλη σημείωσε ότι: «Προσωπικά είχα την εμπειρία κατά την κρίση στα Ίμια, των συμπατριωτών μου που σπούδαζαν στην Αγγλία τότε οι οποίοι όχι μόνο ματαίωναν την επιστροφή τους στην Ελλάδα σωρηδών αλλά και οι γονείς τους από την Ελλάδα τους έστελναν σε εμβάσματα τις οικονομίες τους ώστε αν γινόταν τελικά το “μπαμ” με την Τουρκία να έφευγαν κι εκείνοι…! Πιστεύω ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να φύγουν σε μία τέτοια περίπτωση…»

Από την πλευρά του πάντως ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Ξάνθης, αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης, υπογράμμισε πως: «Αυτό που είδα στα συλλαλητήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό είναι ότι η νέα γενιά έχει αφυπνιστεί σε μεγάλο βαθμό και αυτό που της χρειάζεται και για το οποίο διψάει πλέον είναι η σωστή καθοδήγηση».

Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ‘ΦΟΡΑ’…»

ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣΑναλυτικότερα ο κ. Αντωνιάδης τόνισε: «Θέλω πρώτα από όλα να θυμίσω ότι η ανακοίνωση από στρατιωτικούς και γενικότερα από όλους όσους ανήκουν στην υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού, χωρίς την έγκριση της στρατιωτικής αρχής, πληροφοριών σχετικών με τον στρατό που είναι ικανές να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού σε αυτόν, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών. Υπάρχει λοιπόν ένα γκρουπ στο facebook όπου πάνω από 170.000 συμπολίτες λένε “παρών” για συμπαράσταση στους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία και ορθώς το κάνουν. Αλλά από το “παρών” μέχρι την δημοσιοποίηση μονάδας, βαθμού, τοποθεσία μονάδας και φυσικά επίδειξη οπλισμού υπάρχει θέμα. Η απορία λοιπόν είναι εύλογη: το ΓΕΣ γιατί δεν έχει ρίξει την σελίδα ακόμα; Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις αντίστοιχη σελίδα στο facebook Τούρκων στρατιωτικών που να δημοσιεύουν αυτά που δημοσιεύουν οι δικοί μας. Άλλο να έχουμε ηθικό ακμαιότατο κι άλλο να είμαστε όμως ανοικτό βιβλίο… Άραγε ακούει κανείς από το ΓΕΣ, το ΥΠΕΘΑ και την πολιτική ηγεσία γενικότερα;…»

ΓΚΡΟΥΠ FACEBBOK

Αξίζει πάντως να διευκρινιστεί ότι ο κ. Αντωνιάδης αναφέρεται στον γκρουπ του facebook με διακριτικό τίτλο «Συμπαράσταση στους Έλληνες Στρατιωτικούς Αιχμαλώτους στην Εχθρική Τουρκία», του οποίου πάντως ο διαχειριστής με ανάρτησή του το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής σημείωνε μεταξύ άλλων ότι: «Παρακαλείσθε να μην αναρτάτε φωτογραφίες που έχουν να κάνουν με οπλικά συστήματα, τοποθεσίες Μονάδων, Αριθμούς Μητρώων Οχημάτων και πάσης φύσεως Υλικού, διαβαθμισμένα στοιχεία, πολιτικά σχόλια υπέρ ή κατά κομμάτων, ύβρεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δώσει λαβή για αναφορά της σελίδας».

Όσον αφορά τα πατριωτικά συναισθήματα από τα οποία φαίνεται να εμφορούνται πολλοί Έλληνες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την πραγματική ψυχολογική τους ετοιμότητα να υπερασπιστούν την χώρα μας εάν αυτό χρειαστεί ο ίδιος σημείωσε: «Αντί απάντησης θα ήθελα να παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία από την περίοδο της κρίσης στα Ίμια. Το 1996 λοιπόν ήμουν φοιτητής στην Αγγλία και είχαμε ένα 10ήμερο κενό μεταξύ των δύο εξαμήνων και αποφάσισα να το εκμεταλλευτώ για να γυρίσω στην Ελλάδα. Την ίδια πρόθεση είχαν και οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές εκεί και ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεις αεροπορικό εισιτήριο για την Ελλάδα. Με το που γίνεται η κρίση στα Ίμια όλοι ακύρωσαν τις κρατήσεις του εκτός από πέντε φοιτητές, δύο από Ξάνθη, δύο από Θεσσαλονίκη κι ένας από Αλεξανδρούπολη…! Οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν επέστρεψαν στην Ελλάδα, μην υπάρξει κάποια πολεμική σύγκρουση αλλά ακόμη και οι γονείς τους έστελναν στα παιδιά τους τις οικονομίες τους ώστε σε περίπτωση που γινόταν το “μπαμ” να έφευγαν κι αυτοί για το εξωτερικό… Πιστεύω πως αν ποτέ γίνει όντως κάτι τέτοιο θα είναι πολλοί αυτοί που θα σκεφθούν να φύγουν από την χώρα…»

Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΦΡΟΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ»

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΔιαμετρικά αντίθετη ήταν η άποψη που εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης τονίζοντας ότι: «Προσωπικά ήμουν παρών και στα δύο συλλαλητήρια που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό. Εκεί είδα την νεολαία μας από κοντά κι από εκείνους πήρα κουράγιο και δύναμη ότι το dna της φυλής μας δεν χάθηκε. Απλώς οι διεθνιστές, οι αναρχικοί κι όλα αυτά τα συνονθυλεύματα που διαμόρφωσαν μία λανθασμένη κατάσταση και ψυχολογία στον ελληνικό λαό πιστεύω ότι χάνουν πλέον έδαφος και ότι η νεολαία μας ξεκίνησε να αφυπνίζεται. Πάντως προσωπικά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται όλο αυτό το φιλοπολεμικό κλίμα. Το θέμα χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και σχεδιασμό. Όμως τα νέα παιδιά, που θα κληθούν θα πρέπει να έχουν την διάθεση να πολεμήσουν και πρώτα από όλα να εκπαιδευτούν για να πολεμήσουν, μία διάθεση που βλέπω ότι υπάρχει. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν αυτά τα παιδιά τα οποία δυστυχώς οι δάσκαλοί τους τα αγνοούν συστηματικά να τους τα μάθουν…»