Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Φορολογικές Δηλώσεις 2017: Ποιοι θα… πληρώσουν το «μάρμαρο»;
414ddb6229980e37ee2ed766e273c38d_XL

Φορολογικές Δηλώσεις 2017: Ποιοι θα… πληρώσουν το «μάρμαρο»;

Γ. Μπατζακίδου: «Παγίδες» για όσους υποβάλλουν μόνοι τους τις δηλώσεις

Την προσοχή των αγροτών που φορολογούνται διαφορετικά εφιστούν οι λογιστές

 

Ανοικτό για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2017 σχεδόν για τρεις μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 15 Ιουλίου, θα παραμείνει το Taxisnet, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα θα πρέπει να εξοφληθεί η πρώτη εκ των τριών διμηνιαίων δόσεων του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων.

Μάλιστα ήδη ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής υπέγραψε απόφαση με την οποία δίνεται προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου στις επιχειρήσεις και στα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα του 2016.

Για τις παγίδες που πιθανότατα να πέσουν, όσοι προχωρήσουν μόνοι τους στην υποβολή των δηλώσεων, αλλά και το ποιοι είναι τελικά αυτοί που θα πληρώσουν το «μάρμαρο», μιλά στην «Θ» η  Πρόεδρος της ΕΦΕΕΞ κ. Ρένα Μπατζακίδου η οποία αναφέρει ότι «ουσιαστικά δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη να υποβάλλουμε φορολογικές γιατί έχουμε και άλλα πράγματα που έχουμε ακόμη να κάνουμε στα γραφεία, συνεπώς πρέπει να τελειώσουμε εκείνα και μετά να μπούμε δυναμικά στις φορολογικές δηλώσεις. Το ενδιαφέρον έχει αρχίσει και εκδηλώνεται από αυτούς που συνήθως είναι πάντα αγχωμένοι και θέλουν να τελειώνουν γρήγορα. Παίρνουν τηλέφωνο, ρωτούν και απλά τους είπαμε να τελειώσουμε λίγο με τα ΦΠΑ μας και τέλος του μήνα με αρχές του άλλου να ξεκινήσουμε κανονικά τις υποβολές».

newego_LARGE_t_1101_51025548

«ΠΑΓΙΔΕΣ» ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ

ΡΕΝΑ-ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΟΥΑναφορικά με τις «παγίδες» που μπορεί να «κρύβουν» οι φορολογικές δηλώσεις, αυτές σύμφωνα με την κ. Μπατζακίδου «μπορεί να υπάρχουν για αυτούς που δεν ξέρουν. Δηλαδή όταν θα πας σε έναν λογιστή που ασχολείται με το αντικείμενο, δεν υπάρχει κάποια «παγίδα» για αυτόν. «Παγίδα» ενδεχομένως να υπάρξει αν κάποιος θέλει να κάνει μόνος του την φορολογική του δήλωση και δεν είναι τόσο καλά ενημερωμένος στην νομοθεσία την φορολογική. Εκεί μπορεί να υπάρχουν «παγίδες», αλλά για έναν λογιστή που ξέρει την δουλειά του, όχι γιατί αυτή είναι η δουλειά του. Καλό θα είναι λοιπόν οι πολίτες να απευθύνονται στους εξειδικευμένους για να μην βρεθούν προ απροόπτου. Κάποιοι νομίζουν επειδή βλέπουν προσυμπληρωμένους κάποιους κωδικούς ότι είναι απλά τα πράγματα. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί μπορεί να παίζουν ρόλο τεκμήρια, μπορεί να υπάρχουν άλλα πράγματα που δεν τα ξέρει κάποιος και να του βγει ένα εκκαθαριστικό «φουσκωμένο».

 

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ «ΜΑΡΜΑΡΟ»;

Τώρα, ως προς το ποιος θα «πληρώσει» το «μάρμαρο», η Πρόεδρος της ΕΦΕΕΞ τόνισε ότι «ακούμε συνέχεια να λένε ότι το πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θεωρώ όμως ότι δεν είναι η απόλυτη αλήθεια αυτή, γιατί ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος, παίρνει αυτούσιο στο χέρι, το ποσό που πρέπει να πάρει και έχουν ήδη αφαιρεθεί οι φόροι και οι κρατήσεις. Οπότε το τελικό ποσό που βγαίνει είτε συμψηφίζεται (που σημαίνει ότι δεν πληρώνει τίποτα) είτε αν του προκύψει μια μικρή διαφορά, θα πληρώσει λίγο παραπάνω, εκτός και αν έχει εισοδήματα από ενοίκια που εκεί θα πληρώσει φόρο για αυτά ή για οποιοδήποτε άλλο εισόδημα έχει, πέρα από την σύνταξη και τον μισθό. Επίσης έχει αφορολόγητο (8.600€), οπότε δεν του βγαίνει ενδεχομένως να πληρώσει παραπάνω φόρο από αυτόν που ήδη του έχουν κρατήσει. Όμως οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν φόρο από το πρώτο ευρώ, άσχετα με το ποσό, χωρίς να έχουν κάνενα αφορολόγητο και χωρίς να ξέρουν κάν τι έχουν βάλει στην τσέπη τους. Γιατί τα έξοδά τους είναι τόσα πολλά από τις επιχειρήσεις που και από την μια δεν φαίνεται να έχουν βάλει εισόδημα και από την άλλη φορολογούνται για αυτό, γιατί ενδεχομένως να έχουν τεκμήρια και να πρέπει να πληρώσουν γιατί από την επιχείρηση έβγαλαν ζημιά και να πρέπει να πληρώσουν φόρο για ένα εισόδημα που…δεν έχουν. Θεωρώ λοιπόν ότι οι επαγγελματίες είναι αυτοί που πάντα πληρώνουν το «μάρμαρο», αλλά έχουμε μάθει όλοι την «καραμέλα» ότι πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που τους τα παρακρατούν ούτως ή άλλως».

 

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό από τους αγρότες, πως αυτοί θεωρούνται επαγγελματίες. Γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνει και η κ. Μπατζακίδου, ενέχει…«κινδύνους».

Πιο συγκεκριμένα η ίδια σημείωσε ότι «πρέπει να είναι σε εγρήγορση και οι αγρότες που είχαν μάθει διαφορετικά (γιατί πριν από δύο χρόνια φορολογούνταν με διαφορετικό τρόπο και έχουν μάθει στο «παλιό» καθεστώς. Αυτό πλέον δεν ισχύει, γιατί οι αγρότες θεωρούνται επαγγελματίες και θα πρέπει να είναι σε συχνή επαφή με τους λογιστές τους για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, κάτι που το έχουν αμελήσει. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα και είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών των ανθρώπων που δεν το έχουν καταλάβει. Γιατί μετά υπάρχουν πρόστιμα και η μη υποβολή δήλωσης για τους αγρότες, επειδή θεωρούνται επαγγελματίες έχει αρκετά μεγάλο κόστος».

Καλό θα είναι πάντως να μην αφήσουμε όλοι για…τελευταία στιγμή την υποβολή των φορολογικών μας δηλώσεων (όπως συνηθίζουμε) προκειμένου να διεξαχθεί απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα η όλη  διαδικασία. Κάτι που επισημαίνει και η Ένωση Φοροτεχνικών – Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης.

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

troxaio

Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο στον Εχίνο

Σήμερα (28-4-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Εχίνου, …

Thraki Web Radio