Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Στις 27 Απριλίου η «αυλαία» του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» 2017
BANNER

Στις 27 Απριλίου η «αυλαία» του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» 2017

Θα «γεμίσει» με μουσική η Ξάνθη

Με τους καλύτερους οιωνούς «ανοίγει» για άλλη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στις 27 Απριλίου η «αυλαία» για τον τρίτο σε σειρά μεγαλύτερο θεσμό της Ξάνθης, αυτό του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» στην πόλη που γεννήθηκε ο μεγάλος Μουσουργός Μάνος Χατζιδάκις.

Μαθητές Μουσικών Σχολείων από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και σχολεία από το εξωτερικό, θα γεμίσουν με μουσική την Ξάνθη του Μάνου και μάλιστα φέτος με την υποστήριξη (ηθική και οικονομική) που ήρθε με την σύμφωνη γνώμη όλων των Δημάρχων της χώρας και μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, όπως επισημαίνει άλλωστε και ο ίδιος ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, μιλώντας για τον συγκεκριμένο θεσμό που για τέταρτη χρονιά, κάνει περήφανη την Ξάνθη και τους πολίτες της.

 

«ΧΡΥΣΟΣ ΘΕΣΜΟΣ…»

ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ!«Πάρα πολλά Μουσικά Σχολεία συναντιούνται κάθε χρόνο και κάθε χρόνο αυτός ο «χρυσός» θεσμός, που ξεκίνησε δειλά δειλά πριν τρία χρόνια φαίνεται ότι ανδρώνεται και η Ξάνθη γίνεται σημείο αναφοράς, όχι μόνο της μουσικής αλλά και του πολιτισμού και ως σημείο συνάντησης αυτών των Μουσικών Σχολείων. Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε και από το εξωτερικό μαθητές που συμμετέχουν(φέτος θα συμμετάσχουν τέσσερα σχολεία) σε αυτήν την μεγάλη γιορτή της μουσικής, το «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων», προκειμένου να πλημμυρίσει αυτή η πόλη, που παράγει και επενδύει στον πολιτισμό με μουσική σε κάθε γωνιά της. Άλλωστε η Ξάνθη είναι περήφανη, που είναι γενέτειρα του Μάνου Χατζιδάκι, που έλεγε ότι «η μουσική είναι τελετή αποκάλυψης» που απαιτεί βεβαίως και αθωώτητα και μνήμη. Το «αθωότητα» πηγαίνει στα παιδιά και η «μνήμη» σε εμάς τους μεγάλους» αναφέρει ο Δήμαρχος Ξάνθης, ενώ αναφορικά με το έργο του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης το οποίο ως «μπροστάρης» εφόσον είναι στην Ξάνθη, συμμετέχει στην όλη διοργάνωση, επισημαίνει ότι «η αλήθεια είναι ότι όταν πρωτοξεκίνησε αυτό και στην συνέχειά του, αν δεν ήταν το Μουσικό Σχολείο αλλά και οι χιλιάδες εθελοντές και ο Σύλλογος Γονέων του Μουσικού Σχολείου, που συνδράμουν σε αυτήν την γιορτή μουσικής, δεν θα γινόταν τίποτα. Για τέταρτη λοιπόν συνεχή χρονιά όλοι αυτοί και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού και ο Δήμος Ξάνθης, κατάφεραν να κάνουν κατά αρχήν σταθερό αυτόν τον θεσμό, αλλά πάνω από όλα θεσμό μεγάλης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αξίας. Και ολο αυτό συμβάλει βέβαια, όχι μόνο στην πνευματική αλλά και στην ποιοτική ανάταση. Και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι ενώνει τους μαθητές όλης της χώρας και των Βαλκανίων σε ένα πολύ δυνατό πλαίσιο συνεργασίες. Δεν είναι λίγο να βλέπεις χίλια παιδιά από διαφορετικά Μουσικά Σχολεία, όχι μόνο να πλημμυρίζουν κάθε γωνιά της πόλης με μουσική αλλά τελικά να συγκροτούν μια ορχήστρα στο τέλος και όλοι μαζί, με την βοήθεια του κ. Κηπουργού, να παίζουν ένα μουσικό κομμάτι. Αυτό το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να «ανατριχιάσει» μια κοινωνία, που θεωρεί βέβαια πλεονέκτημα ότι γεννήθηκε σε αυτήν την πόλη ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά το θεωρεί και ευθύνη να μπορέσει αυτήν την παρακαταθήκη να την προχωρήσει και να κάνει αυτό που λέμε: ότι η Ξάνθη είναι μια πόλη, ένας δήμος, ένας νομός, ου χρόνια τώρα όχι μόνο επενδύει στον πολιτισμό αλλά παράγει και πολιτισμό. Και αυτήν την σκυτάλη, φαίνεται ότι την μεταδίδουν πάρα πολύ καλά και οι παλαιότεροι στους νέους που την έχουν αναλάβει, την έχουν αγκαλιάσει και με θέρμη, όλη η τοπική κοινωνία και βέβαια αφήνει και πολλές θετικές εντυπώσεις στους επισκέπτες. Σήμερα ενώ άλλες περιοχές ψάχνουν ένα brand name προκειμένου να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους, νομίζω ότι το brand name «Ξάνθη» και μόνο έχει κάνει τρομερή δουλειά τον τελευταίο καιρό και αυτή η επισκεψιμότητα είναι μια αξία που την βλέπουμε στην μεγάλη στιγμή της πόλης να αναγνωρίζεται και να γιγαντώνεται».

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

Και όλα τα παραπάνω με την οικονομική και ηθική υποστήριξη της ΚΕΔΕ, για την οποία ο κ. Δημαρχόπουλος, σημείωσε ότι «και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα και δεν μιλώ μόνο για την οικονομική ενίσχυση που αυτές τις στιγμές την έχουμε ανάγκη (και τα παιδιά και όλες οι δομές και οι φορείς) αλλά και μόνο η κίνηση της ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφαση των Δημάρχων, για την συνδιοργάνωση του «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων».

Πρωταγωνιστές όμως σε αυτόν τον θεσμό θα είναι οι μαθητές από πολλά μέρη της Ελλάδος και φυσικά οι μαθητές του δικού μας Μουσικού Σχολείου. Σχολείο το οποίο παράγει…έργο, πολιτισμό και  μας κάνει υπερήφανους αλλά όταν…πάει «ταμείο» είναι…«μείον» και αυτό γιατί παραμένει στα…υπόψιν η υπόθεση με την στέγασή του σε ένα ευπρεπές κτίριο, χωρίς προβλήματα.

Ένα σχολείο που περιμένει εναγωνίως την διοργάνωση του Φεστιβάλ, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Διευθυντής του κ. Παναγιώτης Κουτάκης.

 

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ…»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΚΟΥΤΑΚΗΣ-web1Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος αναφέρει ότι «τα Μουσικά Σχολεία γενικά παράγουν έργο. Δηλαδή αν κάποιος μπει στον κόπο να παρακολουθήσει όλα αυτά τα σχολεία που έρχονται και τις αναρτήσεις τους και τις εκδηλώσεις τους, θα αντιληφθεί ότι είναι απίστευτο το έργο που παράγεται και παράγεται ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει και η στοιχειώδης βοήθεια που θα έπρεπε και από τις αρχές και από την πολιτεία. Ειδικά της Ξάνθης, ξέρετε πολύ καλά ότι έχει περάσει ολόκληρο Γολγοθά. Για παράδειγμα, ας μην πάμε μακριά, τα Μουσικά Σχολεία ενόψει τον εξετάσεων, έχουν να αντιμετωπίσουν με τον νέο τρόπο εξετάσεων (που δεν έχει ανέβει σαν θέμα, αλλά εμείς θα το αντιμετωπίσουμε) καθώς τα Μουσικά Σχολεία τις μέρες των πανελλαδικών εξετάσεων στα Λύκεια, θα έχουν μαθήματα στο Γυμνάσιο (παγκόσμια πρωτοτυπία) και αυτά είναι θέματα για τα οποία προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε λύσεις. Το δικό μας το σχολείο έχει συγκεκριμένα προβλήματα, έχει ένα κτίριο που έχει ξεπεραστεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά παρόλα αυτά ουδέποτε καθίσαμε να θρηνήσουμε την μοίρα μας. Παλεύουμε νομίζω με τον πιο όμορφο τρόπο για αυτό που ζητάμε και εχουμε συνηθίσει σε μια αντιμετώπιση που έχει πολύ λόγο και λίγο έργο, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Και η αλήθεια είναι ότι το Φεστιβάλ είναι αυτό που περιμένουμε να μας δώσει ενέργεια για να «βγάλουμε» την επόμενη χρονιά ουσιαστικά. Να καταλάβουμε δηλαδή πως αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε ήταν να δώσουμε στην τοπική κοινωνία κάτι αξιόλογο».

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

DSC06904-web

Άνοιξε η «αυλαία» του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»

Στην πόλη του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι Τρεις μέρες γεμάτες με μουσική και μαθητές με…«αγγελικές» φωνές …

Thraki Web Radio