Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Σοβαρεύουν τα πράγματα για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών
%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%83

Σοβαρεύουν τα πράγματα για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών

Ρ. Μπατζακίδου: «Κινδυνεύουν μέχρι και με έκπτωση από το αξίωμά τους»

Κ. Τριανταφυλλίδης: «Καιρός ήταν να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή»

 

Με ένα νέο «μπελά» θα έρθουν αντιμέτωποι με την είσοδο του νέου έτους πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί καθώς και κάθε άλλος πολίτης που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα στην χώρα αφού φαίνεται πως η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «ξεσκονίσει» τον χώρο πολιτικά και οικονομικά μετέτρεψε την όλη διαδικασία σε ψηφιακή – ηλεκτρονική.

Βέβαια ο θεσμός του πόθεν έσχες σε όλους όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα δεν είναι καινούριος. Όμως μέχρι σήμερα γινόταν με μάλλον παραδοσιακούς τρόπους, όπως η υποβολή εντύπων, εγγράφων κλπ. Μία διαδικασία δηλαδή γραφειοκρατική που εν πολλοίς εξασφάλιζε πως τελικά ουσιαστικός έλεγχος δεν θα γίνει σχεδόν ποτέ παρά μόνο σε εξόφθαλμες περιπτώσεις ή μετά από «καρφωτές» καταγγελίες.

«Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό», υποστηρίζει ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τριανταφυλλίδης σημειώνοντας επίσης πως: «Υπάρχει πάντα μία σχετική ανησυχία στις περιπτώσεις που πρέπει να δηλωθεί πόθεν έσχες μεταξύ των συναδέλφων μου στην αυτοδιοίκηση, πόσο μάλλον τώρα που το σύστημα είναι λίγο πιο περίπλοκο. Όποιοι έχουν αμφιβολίες όμως καλύτερα να προσφεύγουν στους λογιστές παρά να το ρισκάρουν μόνοι τους».

Στο ίδιο μήκος «κύματος» ήταν και η πρόεδρος της ένωσης λογιστών και φοροτεχνικών Ξάνθης, κα Ρένα Μπατζακίδου, η οποία τόνισε ότι: «Πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το νέο τρόπο συμπλήρωσης του πόθεν έσχες τους αφού οι ποινές είναι αυστηρές και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, υψηλά χρηματικά πρόστιμα, ακόμη και έκπτωση από το αξίωμά τους…»

 

Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: «ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ»

%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83-%ce%ba%cf%89%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε πως: «Κατ’ αρχήν αξίζει να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι φέτος, για πρώτη φορά, υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του πόθεν έσχες. Καταργούνται λοιπόν τα χειρόγραφα τα οποία ουσιαστικά οδηγούσαν σε μια τυπική υποβολή γιατί ήταν σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν πολλές χιλιάδες σελίδων και εντύπων τα οποία κάθε χρόνο υποβάλλονταν. Φέτος λοιπόν για πρώτη φορά υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή. Βεβαίως κατανοούμε όλοι ότι όποιος δεν υποβάλλει ή υποβάλλει λανθασμένα την δήλωσή του πιθανόν να έχει κυρώσεις κάτι που είναι και λογικό. Προσωπικά είμαι υπέρ του όσο το δυνατόν αρτιότερου ελέγχου των αυτοδιοικητικών, των κοινοβουλευτικών και γενικότερα όλων όσων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Θεωρώ ότι ο έλεγχος πρέπει να ξεκινάει από τα πρόσωπα αυτά και εν συνεχεία να διαχέεται σε όλη την κοινωνία. Η τελευταία έχει υποστεί το βάρος της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον παντελώς απαράδεκτο α μην υπάρχει πλήρης, σε βάθος και ουσιαστικός έλεγχος όλων αυτών των προσώπων».

Όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης το νέο τρόπο υποβολής του πόθεν έσχες ο ίδιος υποστήριξε πως: «Πάντα υπήρχε ένα σχετικό άγχος γιατί πάντοτε υπήρχαν αλλαγές και πάντοτε χρειαζόταν διευκρινήσεις. Βεβαίως επειδή η διαδικασία αυτή είναι κρίσιμη συνιστώ στους συναδέλφους μου στην αυτοδιοίκηση όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες να απευθύνονται σε επαγγελματίες συναδέλφους μου από την επαγγελματική μου ζωή, δηλαδή φοροτεχνικούς, διότι όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να προκύψουν προβλήματα τα οποία μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και στην έκπτωση από το αξίωμά τους»

 

Ρ. ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΟΥ: «ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥΣ»

%cf%81%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b1%ce%ba%ce%b9%ce%b4%ce%bf%cf%85Από την πλευρά της η κα Μπατζακίδου υπογράμμισε πως: «Δεν είναι κάτι καινούριο η υποβολή του πόθεν έσχες. Ήταν μία υποχρέωση όσων διαχειριζόταν δημόσιο χρήμα. Απλά μέχρι και το προηγούμενο έτος αυτό γινόταν με ειδικά έγγραφα. Για την χρονιά όμως του 2015, που υποβάλλουμε από τον περασμένο Οκτώβριο και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, η υποχρέωση αυτή είναι πλέον ηλεκτρονική. Με τους κωδικούς του taxisnet και μέσα από το σύστημα ο καθένας που έχει υποχρέωση ανάρτησης του πόθεν έσχες είναι υποχρεωμένος να μπει και να συμπληρώσει την φόρμα που παρουσιάζεται στο σύστημα. Όσον αφορά τους πολιτικούς και τους αυτοδιοικητικούς αυτοί που και παλιά έπρεπε να υποβάλουν το πόθεν έσχες τους το γνωρίζουν και τώρα και φυσιολογικά θα έχουν ήδη μπει στην διαδικασία να το ετοιμάσουν και να το υποβάλλουν. Όσο για τις ποινές για όποιον δεν υποβάλλει, υποβάλλει λανθασμένα ή και εκπρόθεσμα το πόθεν έσχες του υπάρχουν κατ’ αρχήν χρηματικές ποινές, πρόστιμα αλλά για τις περιπτώσεις πολιτικών και αυτοδιοικητικών υπάρχει και η ποινή της έκπτωσης».

Όσον αφορά για το πόσο περίπλοκη είναι η νέα διαδικασία η ίδια διευκρίνισε πως: «Μέχρι και πρόσφατα τα στοιχεία ήταν διαφορετικά. Πλέον έχουν προστεθεί και επιπλέον στοιχεία όμως υπάρχουν φόρμες που καθοδηγούν τον υπεύθυνο σύνταξης της κατάστασης. Υπάρχου βέβαια και έγγραφα που θα πρέπει να σκαναριστούν, όπως π.χ. τα αναδρομικά ή κάποιες βεβαιώσεις που πρέπει να ανεβούν στο σύστημα. Είναι μία σειρά που έχει αλλάξει λίγο μορφή κι έχει γίνει λίγο πιο περίπλοκη. Για κάποιον που δεν είχε και παλιότερα επαφή με διαδίκτυο και ίντερνετ σίγουρα θα δυσκολευτεί όμως από την άλλη υπάρχουν και οι ειδικοί που θα μπορέσουν να προχωρήσουν την συγκεκριμένη διαδικασία».

 

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

ΒΟΥΛΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μέτρα, αντίμετρα και…κανένα «φως» για έξοδο της χώρας μας από την κρίση – Γκάλοπ της «Θ» στους Ξανθιώτες

«Να παίρνουν και οι Βουλευτές που ψηφίζουν τα μέτρα, 500€» προτείνουν ως μέτρο οι πολίτες …

Thraki Web Radio