Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Π. Μποτσαρης: «Η γεωθερμία μπορεί να στηρίξει την γεωργία στην Ξάνθη» – Κ. Δαλάτσης: «Λείπει η παιδεία και η μόρφωση των αγροτών μας»
ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Π. Μποτσαρης: «Η γεωθερμία μπορεί να στηρίξει την γεωργία στην Ξάνθη» – Κ. Δαλάτσης: «Λείπει η παιδεία και η μόρφωση των αγροτών μας»

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις της «Θ»

 

Το θέμα της ευρείας εκμετάλλευσης της γεωθερμίας που διαθέτει η περιοχή μας επανέρχεται για μία ακόμη φορά μέσα από την δράση που ξεκινάει πλέον και επίσημα το ΔΠΘ με επίκεντρο την πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων.

Μία προσπάθεια που μπορεί να γίνεται σε μία μικρή σχετικά κλίμακα όμως δίνει μία ικανή διάσταση ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε όλοι μας την σημασία που θα είχε μία διευρυμένη εκμετάλλευση της γεωθερμίας στην περιοχή μας όχι απλά σε ερευνητικό – πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά εφαρμοσμένα στην καθημερινότητα της κοινωνία, όπως π.χ. μέσω της τηλεθέρμανσης, αλλά και ακόμη πιο σημαντικά μέσω της εξάπλωσης της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στην βάση της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Όπως άλλωστε πολλές φορές έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν η «Θ», η περιοχή μας είναι ευλογημένη με μερικά πολύ σημαντικά γεωθερμικά πεδία. Όμως, όπως συμφωνεί και σημειώνει και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού «Ενότητα»  του δήμου Τοπείρου, κ. Κώστας Δαλάτσης: «Άλλαξε σε κάποια στιγμή λίγο το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και πάλι δεν είναι αυτό που θα μας βοηθούσε πολύ εύκολα να ξεκινήσουμε ώστε να έχουμε μεγάλες οργανώσεις που να μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους μεγάλες επενδύσεις με μεγάλα οικονομικά οφέλη κι όχι με το δικό μας γεωθερμικό πεδίο, με τα δικά μας χωράφια να τα πουλάμε σε μεγάλες εταιρείες και να καταλήγουμε εργαζόμενοι σε αυτούς».

Τις δυνατότητες πλέον τις ανοίγει το τοπικό πανεπιστήμιο αφού όπως τονίζει σχετικά και ο αρμόδιος αντιπρύτανης του ΔΠΘ, κ. Παντελής Μπότσαρης: «Αυτές οι τεχνολογίες είναι πλέον αρκετά ώριμες για να εφαρμοστούν ειδικά στο αγροτικό επίπεδο όπου υπάρχουν άλλωστε ήδη μεγάλα γεωθερμικά πεδία στην περιοχή μας. Μπορούμε σαν χώρα και ειδικότερα σαν περιοχή να έχουμε έναν σημαντικό λόγο, αν όχι τον πρώτο, σε αυτή την προσπάθεια ώστε να έχουμε και σε αυτό το πεδίο σημαντικές διακρίσεις όπως πρόσφατα είχαμε και στο διάστημα»

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ: «Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣΑναλυτικότερα ο κ. Μπότσαρης δήλωσε ότι: «Κατ’ αρχήν πρέπει να ευχαριστήσω τα τοπικά μέσα Ενημέρωσης που μας δίνουν μία φιλόξενη γωνιά για να φιλοξενηθούν τα έργα και οι ημέρες της έρευνας του ΔΠΘ. Πράγματι λοιπόν οδεύει προς την ολοκλήρωσή του ένα σημαντικότατο, μεγαλεπήβολο έργο όχι μόνο για την Θράκη αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα. Αναφέρομαι βέβαια στο μεγάλο έργο εξοικονόμησης ενέργειας και εμφάνισης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων Ξάνθης και ιδιαίτερα στις φοιτητικές μας εστίες, στο εστιατόριο και το αμφιθέατρο που έχουμε εκεί. Το έργο ολοκληρώνεται και με την ευκαιρία να πω ότι στο αμφιθέατρο “Καραθεοδωρής” την επόμενη Τρίτη θα γίνει μία μεγάλη εκδήλωση παρουσίασης του έργου αυτού στην οποία είναι προσκεκλημένοι όλοι: μέσα ενημέρωσης, φοιτητές, πολίτες κλπ. εκεί θα παρουσιαστούν οι δράσεις και οι στόχοι του ενώ μετά θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και μία μικρή ξενάγηση. Το έργο ολοκληρώνεται περίπου στα μέσα Μαΐου άρα έχουμε ήδη ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του και είναι μια καλή ευκαιρία να μαθευτεί τι γίνεται εκεί πέρα. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συνδυασμό νέων πηγών ανανεώσιμων ενέργειας όπως της ηλιοθερμίας, της γεωθερμίας, της βιομάζας, των φωτοβολταϊκών κλπ. Όλα αυτά συνδυασμένα μαζί θα κάνουν ένα μίγμα ενέργειας με το οποίο θα τροφοδοτούνται  οι εστίες, τα εστιατόρια και τα αμφιθέατρά μας. Ουσιαστικά ο χρηματοδότης, που θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ο ευρωπαϊκός οικονομικός χώρος δηλαδή τρεις χώρες οι Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχνενστάιν, επενδύουν σε τέτοιες μορφές ενέργειας για να δείξουν πως μπορούν να βοηθήσουν στην βιωσιμότητα μίας κοινότητας, όπως είναι η φοιτητική μας κοινότητα των Κιμμερίων, πόσο βιώσιμη είναι μία τέτοια επένδυση, πόσο μειώνουμε με αυτό τον τρόπο το ανθρακικό μας αποτύπωμα και πόσο εξοικονομούμε από συμβατικά καύσιμα».

Ερωτηθείς ο κ. Μπότσαρης για το κατά πόσο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνικές σε κρίσιμους χώρους για την οικονομία της περιοχής μας, όπως είναι η γεωργία κι αν πιστεύει ότι τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής μας είναι ικανά για να στηρίξουν τέτοιες δράσεις σε ευρεία μάλιστα κλίμακα, απάντησε τονίζοντας πως: «Ο βασικός στόχος του προγράμματος αυτού είναι η επίδειξη και η διάχυση της τεχνολογίας αυτής. Αυτό που εμείς επιδεικνύουμε σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εφαρμόζεται ήδη σε αγροτικό επίπεδο. Οι εγκαταστάσεις αυτές και η τεχνολογία αυτή δεν είναι δηλαδή αποκλειστικά για χρήση του πανεπιστημίου. Η ιδέα είναι να ανοίξουν προς τον κόσμο, ήδη δεχόμαστε τα πρώτα σχολεία τα οποία είχαμε ενημερώσει από τον χειμώνα που μας πέρασε για το έργο αυτό για να έρθουν και να τους επιδείξουμε το έργου για να διαχύσουμε την πληροφορία και να πούμε ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι πλέον αρκετά ώριμες για να εφαρμοστούν ειδικά στο αγροτικό επίπεδο όπου υπάρχουν άλλωστε ήδη μεγάλα γεωθερμικά πεδία στην περιοχή μας. Φυσικά οι δυνατότητες αυτές μπορούν να επεκταθούν συνολικά στο παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και την βιοτεχνία – βιομηχανία. Είναι ώριμες τεχνολογίες και πάρα πολύ σημαντικές. Μπορούμε σαν χώρα και ειδικότερα σαν περιοχή να έχουμε έναν σημαντικό λόγο, αν όχι τον πρώτο, σε αυτή την προσπάθεια ώστε να έχουμε και σε αυτό το πεδίο σημαντικές διακρίσεις όπως πρόσφατα είχαμε και στο διάστημα. Έχουμε πλέον την ώριμη τεχνολογία για να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Κ. ΔΑΛΑΤΣΗΣ: «ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ»

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΛΑΤΣΗΣΑπό την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης τόνισε πως: «Οι αγρότες είναι αλήθεια ότι οφείλουν να τα εκμεταλλευτούν όλα αυτά. Έχουμε στην κυριολεξία ένα εξαιρετικό γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή μας το οποίο τόσα χρόνια τώρα παραμένει ανεκμετάλλευτο. Άλλαξε σε κάποια στιγμή λίγο το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και πάλι δεν είναι αυτό που θα μας βοηθούσε πολύ εύκολα να ξεκινήσουμε. Κι αυτό γιατί δυστυχώς για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο λείπει κάτι πολύ βασικό σε όλους εμάς τους αγρότες. Λείπει η παιδεία και η μόρφωση. Δεν εννοώ μάλιστα μόρφωση πανεπιστημιακή αλλά εξειδικευμένη μόρφωση για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τέτοιου είδους ενεργειακά πεδία, πως μπορούμε να συνεταιριστούμε χωρίς προβλήματα, όπως γίνεται σε άλλα κράτη, και να έχουμε μεγάλες οργανώσεις που να μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους μεγάλες επενδύσεις με μεγάλα οικονομικά οφέλη κι όχι με το δικό μας γεωθερμικό πεδίο, με τα δικά μας χωράφια να τα πουλάμε σε μεγάλες εταιρείες και να καταλήγουμε εργαζόμενοι σε αυτούς. Σαφώς λοιπόν και θα πρέπει όλοι να επανεξετάσουμε την θέση μας πρέπει οπωσδήποτε όλοι οι αγρότες της περιοχής μας να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και εταιρείες που ασχολούνται με αναπτυξιακά προγράμματα έτσι ούτως ώστε να ξεκινήσουν να γίνονται έστω και κάποια μικρά βήματα από τους ίδιους τους αγρότες. Όμως αυτό πρέπει να γίνει μέσα από οργανώσεις αφού μεμονωμένα είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Με ένα όμως συνεταιρισμό ή μία ομάδα παραγωγών σαφώς και μπορεί να γίνει. Όμως μας λείπει το βασικό στοιχείο που είναι η εκπαίδευση στο πως θα εκμεταλλευτούμε ενεργειακά πεδία, στο πως θα δώσουμε υπεραξία στο προϊόν που παράγουμε αφού στην Ελλάδα παράγουμε τα ποιοτικότερα αγροτικά προϊόντα λόγω του κλίματος που έχουμε και δυστυχώς τα πουλάμε πάρα πολύ φθηνά σε σχέση με άλλους συναδέλφους».

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

troxaio

Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο στον Εχίνο

Σήμερα (28-4-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Εχίνου, …

Thraki Web Radio