Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Ποιοι θα υποστούν μείωση έως και 30% στις νέες συντάξεις
%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%83

Ποιοι θα υποστούν μείωση έως και 30% στις νέες συντάξεις

 

Την «ψυχρολουσία» των νέων μειωμένων συντάξεων θα βιώσουν πρώτοι οι περίπου 70.000 ασφαλισμένοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12 Μαΐου 2016.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού με χαμηλότερους συντελεστές και με βάση τις εισφορές από το 2002 και μετά, όπως ορίζουν οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν τα Χριστούγεννα, οδηγεί σε περικοπές κατά 10% έως 30% σε σχέση με το παλαιό καθεστώς. Οι νέες συντάξεις θα κυμαίνονται από 400 έως 1200 ευρώ. Την ίδια ώρα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας ο νέος Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκινά τη λειτουργία του με έλλειμμα 1 δισ. ευρώ.

Βαρύτερες απώλειες θα υποστούν:

– Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες που κατέβαλαν χαμηλές εισφορές (δικηγόροι, γιατροί, αυτοκινητιστές, έμποροι). Οι συντάξιμες αποδοχές τους θα υπολογιστούν με βάση την μετατροπή των εισφορών που έχουν καταβληθεί σε θεωρητικές αποδοχές οι οποίες κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αντίθετα όσοι κατέβαλαν υψηλές εισφορές (μηχανικοί, υψηλές κατηγορίες στον ΟΑΕΕ) θα υποστούν μικρότερες απώλειες.

– Οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35 και πλέον έτη και έχουν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1.100 ευρώ

– Μητέρες με βαρέα που δικαιούνται μειωμένη εθνική σύνταξη.

– Ασφαλισμένοι του δημοσίου που θα συνταξιοδοτηθούν με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης. Το νέο καθεστώς θίγει κυρίως υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με υψηλές αποδοχές.

– Όσοι εξαγοράζουν πλασματικά έτη καθώς σχεδόν τριπλασιάζεται το κόστος εξαγοράς. Για τους δημοσίους υπαλλήλους η επιβάρυνση ισχύει από την πρωτοχρονιά ενώ για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2016.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαφορά εντοπίζεται στην ανταποδοτική σύνταξη, η οποία εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης, τους συντελεστές αναπλήρωσης (κοινοί για όλους) και τις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 και μετά, οι οποίες θα αναπροσαρμοστούν με βάση δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ.

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

ΒΟΥΛΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μέτρα, αντίμετρα και…κανένα «φως» για έξοδο της χώρας μας από την κρίση – Γκάλοπ της «Θ» στους Ξανθιώτες

«Να παίρνουν και οι Βουλευτές που ψηφίζουν τα μέτρα, 500€» προτείνουν ως μέτρο οι πολίτες …

Thraki Web Radio