Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / «Μουδιασμένη» παραμένει η πασχαλινή αγορά στην Ξάνθη
DSC06748-web

«Μουδιασμένη» παραμένει η πασχαλινή αγορά στην Ξάνθη

Απ. Παπαδόπουλος: «Έρευνα αγοράς ακόμη και για τα αμνοερίφια!»

Κ. Τσολακίδης: «Στα φθηνότερα η λαμπάδα αλλά…»

 

Μουδιασμένη παραμένει τέσσερις μόλις ημέρες πριν το Πάσχα, η κίνηση στην αγορά της Ξάνθης, με τους νονούς να…σκέφτονται διπλά και τριπλά την αγορά της λαμπάδας στο βαφτιστήρι και τους καταναλωτές να κάνουν ακόμη και… έρευνα αγοράς για τα κρέατα και να ρωτούν μάλιστα αν οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν μέχρι και το τέλος της Μ. Εβδομάδας.

 

«ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ…»

DSC06750-webΠιο συγκεκριμένα αναφορικά με την αγορά της λαμπάδας, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος «Τυχερή Γωνιά» κ. Κωνσταντίνο Τσολακίδη «δυστυχώς είναι πολύ μειωμένη η κίνηση, ενώ περίμενα να πάει λίγο καλύτερα την Μεγάλη Εβδομάδα. Όμως δείχνει ακόμη μειωμένη, ή θα «πέσουν» όλοι μαζί τις τελευταίες ημέρες ή δεν θα ψωνίσουν τελικά. Πάρα πολλά καταστήματα πωλούν πλέον την πασχαλιάτικη λαμπάδα και έχει «μοιραστεί» η δουλειά στις λαμπάδες και σίγουρα είναι μειωμένη η κίνηση και όλοι ζητούν κάτι ακόμη πιο φθηνό. Πόσο πιο φθηνό μπορεί να είναι ένα προιόν; Μέχρι και οι…εκκλησίες πωλούν πασχαλινές λαμπάδες για να αγοράσεις. Πέρυσι τουλάχιστον από Μεγάλη Δευτέρα είχαμε πάρα πολύ κίνηση, αλλά φέτος δεν έχει πολύ κόσμο».

Αναφορικά τώρα με τα…συνοδευτικά με την λαμπάδα δώρα, αυτά όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσολακίδης «το Πάσχα είναι πιο συγκρατημένα, καθώς ο νονός θα προτιμήσει να αγοράσει κάποιο ρουχάκι ή παπούτσια για το Πάσχα. Το δώρο είναι μικρότερης αξίας συνήθως το Πάσχα. Λαμπάδες και μικροδωράκια θα προτιμήσουν κυρίως».

«ΑΠΟ 3€ ΕΩΣ 15€ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΛΑΜΠΑΔΕΣ…»

Οι τιμές μάλιστα όπως τονίζει «κυμαίνονται από 3€ μέχρι και 15€ που είναι η ακριβότερη. Και η μεγαλύτερη γκάμα σε λαμπάδες είναι από 7€ έως 10€. Οι πιο ακριβές είναι σε ελάχιστα σχέδια. Πιστεύω ότι είναι πολύ καλές γενικά οι τιμές. Ζητιέται επίσης κάπου κάπου και το παιχνίδι με την λαμπάδα, αλλά αυτό για εμένα είναι μια κοροϊδία γιατί στην ουσία σου πωλούν παιχνίδι και στην ουσία μέσα έχει ένα απλό κερί, ενώ το παιδάκι θέλει να κρατά μια στολισμένη λαμπάδα και πολλοί γονείς έρχονται να τους βάλουμε επάνω ένα παιχνιδάκι για να είναι στολισμένο το κερί. Και μάλιστα σε εκείνα τα προϊόντα το κόστος είναι και πιο αυξημένο, γιατί πληρώνεις και την διαφήμιση και την μάρκα κλ.π»

 

«ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ…»

DSC06758-webΑπό πλευράς κρεάτων τώρα, η κίνηση και εκεί είναι μαγκωμένη, ενώ «κράχτης» για τους καταναλωτές φαίνεται να είναι οι διαφημίσεις μεγάλων αλυσίδων μάρκετ, που δίνουν το…αρνάκι και το κατσικάκι, σε χαμηλές τιμές. Παρόλα αυτά, αν και συγκρατημένα δεν είναι λίγοι οι ξανθιώτες που υποστηρίζουν την ντόπια αγορά και τα εντόπια κρέατα, σύμφωνα με τον κρεοπώλη της Δημοτικής Αγοράς κ. Απόστολο Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως επιβεβαιώνει την «συγκρατημένη» κίνηση, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι καταναλωτές κάνουν έρευνα αγοράς και ρωτούν αν θα…αυξηθούν οι τιμές των κρεάτων».

Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς πως «μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος είναι «συγκρατημένος». Περνούν βέβαια και ρωτούν για τις τιμές και για το που αυτές κινούνται και αν θα ανέβουν. Κάνουν δηλαδή μια έρευνα αγοράς, πριν αποφασίσουν να ψωνίσουν για το πασχαλινό τραπέζι. Αλλά η αγορά φαίνεται «συγκρατημένη» και στις παραγγελίες, όπου άλλες χρονιές είχαμε πολύ περισσότερες παραγγελίες. Συνήθως βέβαια τις τελευταίες ημέρες είχαμε τον κύριο όγκο των αγορών, αλλά φέτος έχω την αίσθηση ότι δεν θα έχει τέτοια κίνηση και περιμένουν ακόμη να δουν τι θα γίνει με τις τιμές για να κάνουν τα ψώνια τους».

 

ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΟΙ… «ΚΡΑΧΤΕΣ»

Αναφορικά με τις τιμές τώρα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο «σε εμάς και το αρνάκι και το κατσικάκι είναι στα 7,5€ και έξω τα βρίσκεις μέχρι και 9€. Εκεί κινούνται και δεν πιστεύω να ανέβουν, επειδή προς το παρόν βλέπω την αγορά κρατημένη».

Κλείνοντας σε ότι αφορά τα σούπερ μάρκετ τώρα, ο ίδιος σημείωσε ότι «ο καθένας χαράζει μια στρατηγική. Οπότε τα μάρκετ λειτουργούν έτσι και κάνουν κάποιες πολιτικές τιμών κλ.π. Οπότε ο καθένας σε μια ελεύθερη αγορά αποφασίζει το τι στρατηγική θα ακολουθήσει. Μπορεί να υπάρχουν αυτές οι τιμές, αλλά όλοι λίγο πολύ το ξέρουμε. Οι τιμές που έχουν κατά την διάρκεια του Πάσχα, συνήθως δεν ανταποκρίνονται και στην ποσότητα. Είναι «κράχτης» πολλές φορές. Δηλαδή έχουν μια ορισμένη ποσότητα και λειτουργούν σαν «κράχτες» για τον κόσμο. Πιο πολύ ότι έχουν τα κρέατα, οπότε και θα μπει ο καταναλωτής να πάρει και κάποια άλλα πράγματα. Το θέμα είναι ότι καλό θα είναι ο καθένας επαγγελματίας να βλέπει το πώς θα λειτουργήσει για να υφίσταται μέσα στην αγορά. Σημαντικό είναι τι κάνεις εσύ (αν και πάντα κοιτάς το γενικότερο περιβάλλον της αγοράς) και το πώς θα θωρακίσεις τον εαυτό σου, κάνοντας τις κινήσεις που πρέπει. Από εκεί και πέρα ο Ξανθιώτης ο καταναλωτής, γενικά προτιμά την ντόπια αγορά, γιατί είναι και η προσωπική σχέση που δομείται με τον πελάτη και μετρά πάντα αυτή, παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Σχόλια

About thraki

Δείτε επίσης

troxaio

Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο στον Εχίνο

Σήμερα (28-4-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Εχίνου, …

Thraki Web Radio