Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Με θετικό πρόσημο «κλείνει» το 2016 για την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης
dsc04750-web

Με θετικό πρόσημο «κλείνει» το 2016 για την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης

Τα…κατάφερε, παρά τις δυσκολίες το Γηροκομείο της καρδιάς μας

«Πέρασε» πολλά, «κρατήθηκε» από τον κόσμο και…πλέον «ονειρεύεται»

Γ. Παπαχρόνης: «Τα καταφέραμε…»

Τα…όσα «πέρασε» μέχρι να σταθεί και πάλι στα πόδια του το ίδρυμα, τα όσα ήρθαν την χρονιά του 2016 αλλά και τα «όνειρα» και τους στόχους, ώς το τέλος της θητείας της, έκανε γνωστά χθες το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο (Ιωάννης Παπαχρόνης, Πρόεδρος, Χαράλαμπος Νασσόπουλος Ταμίας, Σταμάτης Σταματιάδης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Γεώργιος Παπαευστρατίου, μέλος) της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Γηροκομείο) Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ένα ίδρυμα, που αγαπά τους παππούδες και τις γιαγιάδες που φιλοξενεί και βέβαια αποτελεί ζωντανό «οργανισμό» στην πόλη της Ξάνθης.

Ένα ίδρυμα, που «αγκαλιάζουν» καθημερινά ουκ ολίγοι Ξανθιώτες και όχι μόνο, αφού αυτό κατάφερε, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να κάνει το μεγάλο «άνοιγμα» όχι μόνο στην κοινωνία της Ξάνθης αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Πλέον το Γηροκομείο «αγκαλιάζεται» από ανθρώπους αλλά και από άλλα ιδρύματα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον…φετινό απολογισμό ο οποίος, σύμφωνα με τον Πρόεδρό του κ. Γιάννη Παπαχρόνη ανέρχεται σε 780.000€, έναντι 509.000€ το 2015 και με μια πενιχρή, σε σχέση με το έργο που υλοποιεί, κρατική επιχορήγηση της τάξεως των 60.000€.

dsc04753-web
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γιάννης Παπαχρόνης και ο Ταμίας κ. Χαράλαμπος Νασσόπουλος

«ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ…»

«Όταν αναλάβαμε πριν 5 χρόνια, όλοι έλεγαν ότι το ίδρυμα θα κλείσει γιατί είχε συμπληρωθεί μια μεγάλη περίοδος (40χρόνων) που η Βιβή (σ.σ η αείμνηστη Βιβή Στυλιανίδου) έπρεπε να παραδώσει. Το ίδρυμα είχε και οικονομικά και διοικητικά προβλήματα γιατί πλέον δεν την άφηναν και οι δυνάμεις της (σ.σ λόγω των προβλημάτων υγείας της) και δεν μπορούσε να συνεχίσει. Βρεθήκαμε λοιπόν μια ομάδα εθελοντών, που σχεδόν όλοι είχαν δείξει και είχαν καταθέσει όλα τα προηγούμενα χρόνια τα κοινωνικά τους διαπιστευτήρια στην πόλη. Δηλαδή όλοι από κάποιο μετερίζι (και άλλοι με διπλά και τριπλά) είχαν βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια στα κοινωνικά δρώμενα της πόλης. Άρα ήταν δοκιμασμένοι εθελοντές και όχι τυχαίοι άνθρωποι. Έτσι όλοι μαζί ενωθήκαμε και είπαμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε αυτό το ίδρυμα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου Ξάνθης κ. Γιάννης Παπαχρόνης, επισημαίνοντας ότι «στην αρχή βάλαμε στόχους ότι σε μια εξαετία (δηλαδή σε δύο θητείες), βάζοντας κάτω τους οικονομικούς δείκτες και όλα αυτά που θέλαμε να κάνουμε και αυτά που βρήκαμε, θα μπορούσαμε να φέρουμε «βόλτα» το ίδρυμα, ώστε να σταθεροποιηθεί και μετά να αρχίσει να αναπτύσσεται. Σήμερα λοιπόν με μεγάλη χαρά, σας ανακοινώνω ότι το καταφέραμε στα πέντε χρόνια».

Μια κίνηση «απίστευτη» κατά τα όσα ακούγονταν τότε, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι θα οδηγούσε σε αποτυχία, λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας και των προβλημάτων που υπήρχαν.

Μάλιστα εκείνες τις ημέρες που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, είχε ακουστεί ακόμη και το ότι τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί λόγω ακόμη και του ότι τα άτομα που απάρτιζαν το Διοικητικό Συμβούλιο, ήταν κατά πολύ νεότερα, σε σχέση με τους γέροντες που είχαν να υποστηρίξουν. Πολλοί μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαχρόνη, τους χαρακτήριζαν «παιδική χαρά».

Βέβαια, το ευτυχές, μέχρι την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης ήταν σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Γηροκομείου οτι «όλες οι προηγούμενες διοικήσεις καταφέραμε νομικά και στεκόμασταν όπως πρέπει να στεκόμαστε. Δηλαδή το ίδρυμα, ανέκαθεν είχε όλα τα πιστοποιητικά και τις άδειες που προέβλεπε ο νόμος…δεν υπάρχουν ιδρύματα που να έχουν όλα τα πιστοποιητικά…»

dsc04754-web
Οι κ. Σταμάτης Σταματιάδης και Γιώργος Παπαευστρατίου

«ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΑΣ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ…»

Το πρόβλημα του ιδρύματος δεν ήταν κυρίως το οικονομικό. Βέβαια μεγάλο στοίχημά μας ήταν να βρούμε πόρους, αλλά σαφέστατα πρωτίστως έπρεπε να φτιάξουμε την «εικόνα» του ιδρύματος προς τον κόσμο και προς τους συγγενείς. Εκεί ήταν το μεγάλο στοίχημα. Ο κόσμος. Και το καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια ανοίγοντας τις πόρτες του και αρχίζοντας να καλωπίζουμε τον χώρο, να αλλάξουμε την ψυχολογία του κόσμου και του προσωπικού. Όλα αυτά τα χρόνια μας βοήθησε πολύς κόσμος και κυρίως οι Ξανθιώτες και τις Κυριακές που έρχεται στην εκκλησία μας αρκετός κόσμος και εκκλησιάζεται, χωρίς απαραίτητα να έχει κάποιον συγγενή μέσα στο ίδρυμα και ο κόσμος που έρχεται και κάνει εκδηλώσεις (όπως οι βασιλόπιτες), φιλοξενούμενοι στην αίθουσά μας και έτσι και κόσμο φέρνουμε στο ίδρυμα και παρέα στους παππούδες και τις γιαγιάδες και είναι και κάποιο έσοδο».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΕΒΑΛΑΝ «ΠΛΑΤΗ»

Βέβαια το ίδρυμα «κρατήθηκε» παρά τις δυσκολίες και από τους ίδιους τους εργαζόμενους οι οποίοι έμειναν απλήρωτοι και για 12 μήνες, αλλά έβαλαν «πλάτη» και παρείχαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, στο έπακρο τις υπηρεσίες τους, δείχνοντας την αμέριστη αγάπη και συμπαράστασή τους στους φιλοξενούμενους εκεί.

Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους και οι οποίοι πραγματικά έβαλαν «πλάτη», όπως «πλάτη», σύμφωνα με την διοίκηση, έβαλαν και οι προμηθευτές που ενώ είχαν λαμβάνειν, συνέχιζαν να δίνουν τα προϊόντα τους στο γηροκομείο των Ξανθιωτών. Το Γηροκομείο της καρδιάς μας και βέβαια «κανένας από όλους τους παραπάνω δεν έχασε τα χρήματά του».

Ακόμη και η πάλη με το να βρεθούν πηγές εσόδων (όσο το δυνατόν περισσότερες, ώστε αν δεν μπορεί ο ένας, να βοηθήσει ο άλλος) ήταν απόλυτα επιτυχής, αφού τελικά όλες ανταποκρίθηκαν. Ο Ραδιομαραθώνιος που διεξάγεται κάθε χρόνο την Μ. Τετάρτη, οι διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις, το λαχείο και τα bazaar, είναι μόνο μερικά απο αυτά που το Ίδρυμα υποστηρίζεται. Δράσεις οι οποίες, συνεχίζουν, χάρις και πάλι το «αγκάλιασμα» των ιδιωτών, Ξανθιωτών και μη.

ΑΝΑΣΑ Η ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

Επίσης η μεγάλη «ανάσα» και «ανάσταση» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Παπαχρόνης, ήρθε από το καλοκαίρι του 2016 και έπειτα, αφού επιτεύχθηκε μια μεγάλη δωρεά από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (όχι βέβαια χαριστικά, αφού «ξεσκονίστηκαν» όλα τα στοιχεία από την ίδρυση ακόμη του Γηροκομείου, για να δουν που θα πήγαιναν τα χρήματά τους) και εκεί που όλοι περίμεναν ένα ποσό συγκεκριμένο και αρκετά μικρότερο, τελικά το Γηροκομείο Ξάνθης, ενισχύθηκε για ένα χρόνο με ένα ποσό της τάξεως των 165.000€ Δηλαδή, αποστέλλεται κάθε μήνα το ποσό των 13.000€ περίπου, το οποίο εξυπηρετεί πρωτίστως το 50% της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

dsc04752-web

«ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ…»

Βέβαια, όλα τα παραπάνω βοήθησαν στο να…φύγουν κάποια «βαρίδια» του παρελθόντος, όπως ανέφερε ο κ. Παπαχρόνης, σημειώνοντας με έμφαση ότι «δεν σώθηκε το ίδρυμα. Απλά τώρα είναι η ευκαιρία (και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε) να βάλουμε τις βάσεις ώστε να σταθεροποιηθεί και για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να μην ξαναβρεθεί ποτέ, όσο δυνατόν είναι αυτό, σε προγενέστερες και δύσκολες καταστάσεις».

ΑΠΟ 60 ΕΩΣ ΚΑΙ…100 ΕΤΩΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Και πλέον, αυτή τη στιγμή το Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης, αφού κατάφερε να «ορθοποδήσει» ετοιμάζει και…νέα δωμάτια (που θα είναι έτοιμα έως τις 10 Φεβρουαρίου) αυξάνοντας τις κλίνες του, εφόσον έχει άδεια για…74.

Στους πρωταγωνιστές τώρα του ιδρύματος, που δεν είναι άλλοι από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, αυτοί είναι 61 στην παρούσα φάση, με…μέσο όρο ηλικίας τα 84 έτη, με την μεγαλύτερη γιαγιά της καρδιάς μας να είναι η κ. Κρυστάλλω που τα έχει…εκατοστήσει και την μικρότερη την κ. Δήμητρα, που μόνο ως «γιαγιά» δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς.

Σημαντικό επίσης κομμάτι, αποτελεί ότι το Γηροκομείο της καρδιάς μας έχει ανοιχτή «αγκαλιά» και για τους μουσουλμάνους γέροντες και εννοείται και για τους εργαζόμενους.

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ, ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΑΠΛΟΧΕΡΗ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Ευεργέτες του, για το 2016 ανακηρύσσονται το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την δωρεά που προαναφέραμε, καθώς και η κ. Ευρυδίκη Τσιμόγιαννη η οποία (με την οικογένειά της φυσικά) έδωσε ένα μεγάλο κληροδότημα στο ίδρυμα.

Και επειδή, δεν γίνονται όλα με τα χρήματα και επειδή είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν και υλικά το Γηροκομείο, το Ίδρυμα «Τίμα» θα…δωρίσει σε είδος της τάξεως των 25.000€ υλικά και…εργασία, προκειμένου να μονώσει το βορειοδυτικό τμήμα του η ιδρύματος (κέλυφος) έτσι ώστε να «κρατά» η ζέστη το χειμώνα και η δροσιά το καλοκαίρι. Κάτι που εξοικονομεί και ενέργεια αλλά και χρήματα σε πετρέλαια και ρεύμα.

ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…

Και οι…στόχοι και τα όνειρα, από πλευράς διοίκησης, συνεχίζονται και για το 2017 και έπειτα και μόνο λίγοι δεν είναι, με κυριότερα την περεταίρω εξειδίκευση του προσωπικού, οι νέες ιδέες των νοσηλευτών και του βοηθητικού προσωπικού, με σεμινάρια και επισκέψεις σε άλλα ιδρύματα φροντίδας, προκειμένου οι παππούδες και οι γιαγιάδες, μέσα από δραστηριότητες, παιχνίδια και γυμναστική να ενδυναμώσουν σωματικές και νοητικές λειτουργίες αλλά και την ανέγερση κτιρίου, στο διπλανό οικόπεδο, δύο πτερύγων (η μία μόνο για γέροντες με Alzheimer και η άλλη μόνο για τυφλούς και μερικώς τυφλούς και μάλιστα μέσα από έναν διαγωνισμό ιδεών, από τους Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

…ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο αγώνας της Διοίκησης του Γηροκομικού Ιδρύματος, δεν σταματά εδώ. Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται έως ότου το Ίδρυμα της καρδιάς μας, ένας ζωντανός οργανισμός, όπως αναφέραμε, καταφέρει να αναπτυχθεί, μεγαλώνοντας την οικογένειά του, αναπτύσσοντας τις κτιριακές του εγκαταστάσεις και αφού βέβαια, παραμείνει η οικονομική σταθερότητα και ευρωστία, παρά την δίνη της κρίσης, από όλους εκείνους που έχουν ανοίξει και συνεχίζουν να ανοίγουν την «αγκαλιά» τους, στα περήφανα γηρατειά.

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

ΓΕΦΥΡΑ

Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης

  Στα πλαίσια της 10ης Πολιτιστικής Εβδομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Η Γέφυρα», την …

Thraki Web Radio