Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / «Κόντρες» στον Δήμο Ξάνθης για την απλή αναλογική
8b3f5ad2aab399b5c79439fa436b6cdb_XL

«Κόντρες» στον Δήμο Ξάνθης για την απλή αναλογική

Μετά την ρητή απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

  Χ. Δημαρχόπουλος: «Το αποτέλεσμα θα είναι η ακυβερνησία»

 Ν. Ανταμπούφης: «Θετική εξέλιξη για τον εκδημοκρατισμό της αυτοδιοίκησης»

 

Αναταράξεις ακόμη και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης φαίνεται να φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα τις αλλαγές που σχεδίαζε στον χώρο της αυτοδιοίκησης με αιχμή βέβαια την καθιέρωση της απλής αναλογική, πέρα από τις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές της χώρας.

Μία κίνηση της κυβέρνησης , σύμφωνα με τους ίδιους τους δημάρχους, που στόχο έχει να «σπάσει» την κυριαρχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον χώρο και ειδικότερα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από τα οποία προέρχεται άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών της χώρας μας, προσπαθώντας έτσι να δημιουργήσει τα δικά της ερείσματα στον σημαντικό αυτό χώρο ακόμη και για την διακυβέρνηση της ίδιας της χώρας.

Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο αρνητικά απέναντι σε κάθε τέτοια σκέψη τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αυτό που εντέχνως αποκρύπτεται είναι ότι τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι οι μόνοι ίσως θεσμοί που οι αιρετοί εκλέγονται με πλειοψηφίες άνω του 50%. Αυτές λοιπόν οι πλειοψηφίες που θα προκύψουν με την απλή αναλογική δεν θα έχουν πια την ισχύ να περνούν αποφάσεις».

Στην ακριβώς αντίπερα όχθη ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη», που στηρίχθηκε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, κ. Νίκος Ανταμπούφης, επισήμανε πως: «Θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής όσον αφορά την λειτουργία των δήμων μας αναβαθμίζοντάς τους συνολικά και αναβαθμίζοντας εν τέλει αυτό που ονομάζουμε δημοκρατία σε μία κατεύθυνση της εφαρμογής αμεσότερων μορφών δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση»

Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ: «ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ»

DHMARXOPOYLOSΑναλυτικότερα ο κ. Δημαρχόπουλος τόνισε: «Την άποψή μου την έχω εκφράσει πολλές φορές και δεν είναι μόνο άποψη του δημάρχου Ξάνθης αλλά της πλειονότητας των δημάρχων όλης της χώρας καθώς και της ΚΕΔΕ. Η τελευταία αφού μελέτησε για το τι ακριβώς πρόκειται αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό που προωθεί η κυβέρνηση και αναφέρομαι στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όλοι μας εκτιμούμε ότι αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση. Αναδείχθηκε μεν σαν κορυφαίο αλλά δεν είναι αυτό το κορυφαίο. Πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές τόσο στον Καλλικράτη αλλά και σε ολόκληρο το πλαίσιο που διέπει σήμερα την τοπική αυτοδιοίκηση κι όχι απλά να εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το μόνο που θα προσφέρει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους μας είναι η ακυβερνησία. Μάλιστα αυτό που εντέχνως αποκρύπτεται είναι ότι τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι οι μόνοι ίσως θεσμοί που οι αιρετοί εκλέγονται με πλειοψηφίες άνω του 50%. Αυτές λοιπόν οι πλειοψηφίες που θα προκύψουν με την απλή αναλογική δεν θα έχουν πια την ισχύ να περνούν αποφάσεις. Αυτό λοιπόν είναι που θα οδηγήσει τους δήμους στην ακυβερνησία. Αυτό βλέπουμε όλοι οι δήμαρχοι και θεωρώντας ότι δεν είναι αυτό το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή την τοπική αυτοδιοίκηση εκτιμούμε ότι κακώς προβάλλεται ως το ζήτημα που θα λύσει τα προβλήματά της. Ήδη η ΚΕΔΕ έχει κάνει έκτακτο συνέδριο, συζήτησε, αποφάσισε να προχωρήσει και το επόμενο διάστημα θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να προωθήσει τις θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για τους δήμους και βεβαίως όχι αλλαγές που θα φέρουν δυσκολία στην διευθέτηση ζητημάτων που έχουν άμεση σχέση με τους πολίτες και δεν θα εξυπηρετήσουν σε τίποτε. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται θέματα η αυτοδιοίκηση, αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους καθώς και με το απαραίτητο προσωπικό για να τις ενεργοποιήσει. Μάλιστα δεν έχει γίνει καν η κοστολόγηση αυτών των αρμοδιοτήτων με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες να μην είναι αυτές που θα θέλαμε να είναι αφού πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά γίνονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Ν. ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ: «ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣΑπό την πλευρά του ο κ. Ανταμπούφης υποστήριξε πως: «Έχουμε την ευκαιρία να λέμε ότι επιβεβαιωνόμαστε στην εξέλιξη αυτή την οποία ως δημοτική παράταξη θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική και θετική. Κατά καιρούς έχουμε ήδη τοποθετηθεί για το πόσο χρήσιμη θα είναι αυτή η αλλαγή στην ποιοτική αναμόρφωση των νέων δημοτικών συμβουλίων και θεωρούμε ότι θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής όσον αφορά την λειτουργία των δήμων μας αναβαθμίζοντάς τους συνολικά και αναβαθμίζοντας εν τέλει αυτό που ονομάζουμε δημοκρατία σε μία κατεύθυνση της εφαρμογής αμεσότερων μορφών δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση. Από εκεί και μετά θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα οι εκλογές για τους δήμους να αναφέρονται μόνο στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου με αποτέλεσμα, σύμφωνα και με την πρόταση της κυβέρνησης, οι παρατάξεις να είναι υποχρεωμένες να διαμορφώσουν μικρότερα ψηφοδέλτια. Αυτό καταλαβαίνετε ότι σε κάθε περίπτωση σημαίνει ποιοτική αναβάθμιση εις βάρος της ποσότητας και των τεράστιων ψηφοδελτίων που καλούμασταν μέχρι τώρα να συμπληρώσουμε. Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη γιατί σημαίνει ότι απεγκλωβίζονται οι εκλογές για τα τοπικά δημοτικά συμβούλια από τις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο κάθε δήμου, κάτι που νομίζω ότι θα δώσει πνοή στις τοπικές κοινωνίες και ρόλο και αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια γιατί τώρα υπάρχει επίφαση τοπικών συμβουλίων όπως έχει καθοριστεί η λειτουργία τους στο πλαίσιο του υπάρχοντος νόμου του Καλλικράτη».

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

DSC02101-web

Αυτή τη στιγμή: Συναυλίες των Μουσικών Σχολείων στο Εμπορικό Κέντρο Ξάνθης (Βίντεο)

  Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedInΣχόλια

Thraki Web Radio