Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Κι όμως… υπάρχουν άστεγοι και στην Ξάνθη
ΑΣΤΕΓΟΣ.jpg 2

Κι όμως… υπάρχουν άστεγοι και στην Ξάνθη

Έρευνα της «Θ»…

Συγκεκριμένα τα περιστατικά αλλά…υπάρχουν

«Όπου… φτωχός και η μοίρα» του λέει ο σοφός λαός και αυτό αποτελεί μια…μεγάλη αλήθεια, καθώς μόνο λίγοι δεν είναι σε πανελλαδικό επίπεδο, οι άνθρωποι που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν έχουν ένα «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους.

Άνθρωποι, που αναζητούν στέγη, αγάπη και συμπόνοια και αποτελούν ένα κομμάτι της κοινωνίας μας.

Ευτυχώς, για την Ξάνθη, την δραστήρια σε επίπεδο εθελοντισμού και αλληλοϋποστήριξης, οι άστεγοι είναι συγκεκριμένοι και λίγο- πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία.

Αν και αριθμητικά δεν ξεπερνούν τους τέσσερις (σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέγει εδώ και αρκετό καιρό η «Θ» (καθώς στο παρελθόν κάποιοι «βολεύτηκαν» προσωρινά τουλάχιστον, π.χ ένας υπερήλικας στο Νοσοκομείο, ένας μεσήλικας σε Ξενοδοχείο της πόλης μας, ένας άλλος κύριος στο Γηροκομείο της Ξάνθης κλ.π), το κύριο θέμα είναι ότι υπάρχουν.

ΑΣΤΕΓΟΣ

ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΣΤΕΓΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ…

Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα, συγκαταλέχθηκε στην κατηγορία αυτή, ένα ζευγάρι (περίπου 40 ετών), των οποίο το σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε.

Μάλιστα η γυναίκα, στην προσπάθειά της να σωθεί, πήδηξε από το παράθυρο, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Ο άνδρας όμως, περιφέρονταν και κατά τις εορτές του Πάσχα (διάστημα κατά το οποίο έγινε γνωστή η περίπτωση) στους δρόμους της Ξάνθης.

Το παραπάνω όμως θέμα, ανοίγει και ένα ζήτημα αναφορικά με το αν υπάρχει «εικόνα» για τον αριθμό των αστέγων συμπολιτών μας (όσοι και αν είναι αυτοί) και κάποια δομή που θα τους στεγάσει, ανακουφίζοντάς τους παράλληλα!!

Επίσημη δομή ωστόσο (καθώς δεν είναι έντονο το πρόβλημα) αλλά και συνολική «εικόνα» δεν φαίνεται να υπάρχει. Πρόθεση όμως από πλευράς Δήμου Ξάνθης και εμπλεκόμενων υπηρεσιών υπάρχει, αλλά χώρος για την στέγασή τους όχι.

 

ΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ

ΓΙΑΝΝΩΤΑ-ΘΕΟΔΩΡΑΚάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης κ. Θεοδώρα Γιαννώτα η οποία αναφέρει επακριβώς ότι «χώρος για να στεγάσουμε εμείς ανθρώπους που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν που την κεφαλή κλίναι, δεν υπάρχει. Όσον αφορά το επίδομα στέγασης τώρα, αυτό είναι κρατικό και κάποιος που το δικαιούται θα το πάρει. Δεν υπάρχει περίπτωση να το στερηθεί κάποιος εφόσον το δικαιούται. Η πρόθεση του Δημάρχου, από την στιγμή που ανέλαβα, είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος στέγασης για ανθρώπους που πραγματικά χρήζουν μιας προσωρινής διαμονής. Υπάρχει πρόθεση από τον Δήμο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Είναι συγκεκριμένοι οι άστεγοι στην πόλη μας. Την συγκεκριμένη περίπτωση την γνωρίζω, προχώρησα σε ενέργειες και συνομιλία με τον Αντιπεριφερειάρχη, για να βρεθεί χώρος. Ευτυχώς, η εικόνα που επικρατεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ο Θεός να φυλάξει) δεν υπάρχει. Και κάποια άλλα προβλήματα που προέκυψαν με δυο πυρκαγιές στην ορεινή περιοχή, προσπαθούμε να τα «επιλύσουμε» με κοινωνική προσφορά και όχι με κονδύλια του δήμου και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Για να κάνεις κάτι μέσα από τον δήμο, πρέπει να το ορίζει ο νόμος. Και το ανώτατο ποσό που μπορούμε να χορηγήσουμε για έκτακτες περιπτώσεις (π.χ πυρκαγιά) ανέρχεται σε 600€ εφάπαξ και αυτό πρέπει να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που προωθείται για την συγκεκριμένη περίπτωση και για άλλες δύο. Είναι δηλαδή τόσο «σφιχτά» τα πλαίσια του νόμου. Βολέψαμε επίσης και έναν άστεγο, που υπήρχε παλαιότερα και κυκλοφορούσε στην Ξάνθη και τέλος πάντων, είναι συγκεκριμένα τα φαινόμενα αυτά και αν υποπέσει κάτι στην αντίληψή μας, προσπαθούμε να βρούμε λύση. Ο Δήμος συμπαρίσταται και έχει ευαισθησίες σε τέτοια προβλήματα, δεν μπορεί όμως να παρανομήσει. Δεν μπορεί να βγάλει αυθαίρετα ένα ποσό. Ο,τι δικαιούται ο άνθρωπος, μέσα από την Πρόνοια και αφού κάνει τα χαρτιά του θα το πάρει. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αίτημα στην Πρόνοια για το οποίο η Κοινωνική Λειτουργός δεν έχει κάνει επίσκεψη, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση και να κάνει έκθεση, τα επιδόματα (σ.σ τα εφάπαξ που αφορούν έκτακτες καταστάσεις, όπως η καταστροφή από πυρκαγιά) δόθηκαν όλα μέχρι και την τελευταία έκθεση σε όσους δικαιούνταν, ύστερα από λεπτομερή και ενδελεχή έλεγχο».

 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

Πάντως το ότι υπάρχουν άστεγοι (όσοι και αν είναι αυτοί) αποτελεί μια πραγματικότητα.

Και υπενθυμίζουμε ότι:

-Άστεγος συμπολίτης μας, το 2011 (περίπου), ύστερα από δημοσιοποίηση του προβλήματός του, βρήκε «στέγη» στο Γηροκομείο Ξάνθης.

– Τον Φεβρουάριο του 2012, τουλάχιστον τέσσερις ήταν οι συμπολίτες μας που διέμεναν στο κτίριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών επί της οδού Μιχαήλ Καραολή και τυλίγονταν με… χαρτόκουτα για να ζεσταθούν.

-Άστεγος κοιμόταν στο ψύχος (στην περιοχή «νησάκι») και μεταφέρθηκε σε Ξενοδοχείο προσωρινά και έπειτα βρήκε «αγκαλιά» από τους Πρόσκοπους της Ξάνθης και μάλιστα τους… έσωσε και από κλοπή.

-Τον Μάρτιο του 2016 άστεγος συμπολίτης μας βρήκε «παρηγοριά» στο Νοσοκομείο Ξάνθης, στους διαδρόμους του οποίου και κοιμόταν.

-Τον Ιούνιο του 2016 ένας 38χρονος άστεγος, βρέθηκε νεκρός κοντά σε εγκαταλειμμένο κτίριο, στο πρώην πάρκινγκ του ακινήτου Γκέρυ,  που βρίσκεται απέναντι από το ΙΚΑ της Ξάνθης.

Και αυτά είναι περιστατικά που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς.

Κάποιοι από αυτούς τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όπως ο 38χρονος, δεν έζησαν. Όντως σήμερα το πρόβλημα δεν είναι έντονο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Είτε αυτό αφορά ένα άτομο, είτε δύο, είτε τρία…Και ίσως αυτό το ρεπορτάζ, αφενός να καταφέρει να ευαισθητοποιήσει και αφετέρου να γίνει αφορμή δημοσιοποίησης και άλλων περιστατικών, που υπάρχουν αλλά δεν τα γνωρίζουμε.

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

troxaio

Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο στον Εχίνο

Σήμερα (28-4-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Εχίνου, …

Thraki Web Radio