Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Κίνδυνοι και παραπλανητικές «ρεκλάμες» στην αγορά τροφίμων
ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ

Κίνδυνοι και παραπλανητικές «ρεκλάμες» στην αγορά τροφίμων

Ενώ κορυφώνεται η κίνηση για την πασχαλινή αγορά…

 Κ. Ζαγναφέρης: «Να ψωνίζουν οι Ξανθιώτες από τα τοπικά καταστήματα»

 Κ. Γεροστεργίου: «Αγοράζουμε μόνο τις ποσότητες που θέλουμε από μαγαζιά που εμπιστευόμαστε»

 

Η περίοδος της μεγαλύτερης γιορτής της Χριστιανοσύνης πλησιάζει αλλά μαζί της έρχεται και η περίοδος της μεγαλύτερης κατανάλωσης κρεατικών για τους Έλληνες γενικότερα αλλά και για τους Ξανθιώτες ειδικότερα. Τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι έχουν ήδη δρομολογηθεί και αν και οι ποσότητες είναι πλέον σημαντικά μειωμένες σε σχέση με παλιότερες εποχές, συνεχίζουν να αποτελούν, πέρα από την τήρηση των παραδόσεων, κι ένα σημαντικό τζίρο γιο τα καταστήματα της αγοράς.

Σε μία περίοδο μάλιστα ισχνών, καταναλωτικά, αγελάδων είναι αναμενόμενο κάποιοι να θέλουν να επωφεληθούν από έστω κι από αυτή την μειωμένη ζήτηση που δημιουργείται πλέον, με στόχο βέβαια την ήδη αδυνατισμένη κατά πολύ τσέπη του Έλληνα καταναλωτή.

Μάλιστα ήδη οι έλεγχοι που γίνονται αυτή την περίοδο έχουν αποδώσει αρκετά «λαβράκια», όπως ένα φορτίο με αλλοιωμένα εντόσθια στο λιμάνι του Πειραιά που προερχόταν από την Ισπανία και προοριζόταν για μεγάλη εμπορική αλυσίδα, αλλά και ο εντοπισμός σαλμονέλας σε κρεατοσκεύασμα πασίγνωστης και πολυ-διαφημισμένης γερμανικής εταιρείας.

Πέρα όμως από τις ξεκάθαρες παρανομίες υπάρχουν και οι πρακτικές που κινούνται στο όριο μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας όπως αυτή που κυκλοφορεί ευρέως ότι συμβαίνει και σύμφωνα με την οποία μεγάλοι όμιλοι και πολυεθνικές αγοράζουν μαζικά αμνοερίφια εκτός σεζόν και αφού τα σφάξουν και τα συσκευάσουν με ειδικά συντηρητικά που να διατηρούν την υφή του κρέατος, τα καταψύχουν για 2-3 μήνες πωλώντας τα στην συνέχεια ως νωπά. Βέβαια η οικονομική διαφορά είναι τεράστια αφού αγοράζουν «κοψοχρονιά» και πωλούν στο απόγειο της ζήτησης!

Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, σε δήλωσή του στην «Θ» προτρέπει το καταναλωτικό κοινό της Ξάνθης: «Να ψωνίζουν τα κρεατικά τους από τα καταστήματα της δημοτικής αγοράς αλλά και από τα συνοικιακά κρεοπωλεία ώστε να είναι σίγουροι τόσο για την ποιότητα όσο και για τις τιμές»

Στο ίδιο μήκος «κύματος» και οι δηλώσεις της προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας, κας Κατερίνας Γεροστεργίου, η οποία σημειώνει πως: «Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή και καλό είναι να αγοράζουμε τις ποσότητες που θέλουμε από τα καταστήματα που εμπιστευόμαστε»

Κ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ: «ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ»

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣΑναλυτικότερα ο κ. Ζαγναφέρης τόνισε ότι: «Όσο προσωπικό έχουμε στις σχετικές υπηρεσίες είναι έξω σε συνεχείς ελέγχους αυτές τις ημέρες σε μία προσπάθεια που γίνεται να ελεγχθούν δυσάρεστα φαινόμενα από τις υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τις δυνάμεις αλλά και τις αρμοδιότητες που έχουμε. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται τόσο στις αλυσίδες όσο και στα πολυκαταστήματα αδιακρίτως. Προσωπικά θέλω να κάνω όμως έκκληση ότι δεν είναι μόνο θέμα τιμής οι αγορές που κάνουμε για το πασχαλινό μας τραπέζι. Γι’ αυτό και προτρέπω τους καταναλωτές της Ξάνθης να ψωνίζουν τα κρεατικά τους από τα καταστήματα της δημοτικής αγοράς αλλά και από τα συνοικιακά κρεοπωλεία ώστε να είναι σίγουροι τόσο για την ποιότητα όσο και για τις τιμές. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος να παραπλανηθούν κι εκεί πρέπει να επέμβει η πολιτεία γιατί εμείς δεν μπορούμε αφού δεν μπορεί να φέρνει η κάθε αλυσίδα μερικά αρνιά ως “κράχτη”, όπως ήδη έχω δεχθεί σχετικές καταγγελίες από πολίτες, κι από εκεί και πέρα μέσα σε ελάχιστη ώρα αυτά να εξαντλούνται και να παραπλανούνται οι πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα ώστε να κάνουν σε αυτά τις αγορές τους. Γι’ αυτό λέω ότι είναι ζήτημα ελέγχου κεντρικά της πολιτείας αφού εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο στα τιμολόγια του πολυκαταστήματος για να ζητήσουμε τον λόγο που φέρνουν για παράδειγμα μόνο πέντε αρνιά την ημέρα σε χαμηλές τιμές και τα υπόλοιπα στις κανονικές που έχει και η υπόλοιπη αγορά. Την ποιότητα προφανώς την ελέγχουμε και μάλιστα εξαντλητικά όμως αυτές τις παραπλανητικές τακτικές δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε. Γι’ αυτό και παρακινώ συμπολίτες μας να ψωνίζουμε από τα τοπικά καταστήματα γιατί μπορεί η τιμή να είναι μερικές φορές λίγο υψηλότερη αλλά το συνολικό όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο. Ήδη μάλιστα έχουμε και σχετικά κρούσματα αφού απ’ όσο γνωρίζω ήδη έχει πιαστεί στο λιμάνι του Πειραιά φορτίο με εντόσθια από την Ισπανία, μιας και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες η κατανάλωσή τους απαγορεύεται, το οποίο ήταν πλήρως αλλοιωμένο που προοριζόταν για μεγάλη αλυσίδα»

Κ. ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥ: «ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ»

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΊΟΥΑπό την πλευρά της η κα Γεροστερεγίου τόνισε ότι: «Πραγματικά αυτή την περίοδο οι αγορές των καταναλωτών εντοπίζονται στην αγορά κρεάτων, αυγών (φυσικών και σοκολατένιων) καθώς και των λαχανικών. Σε ότι αφορά τα κρέατα αυτό που εμείς προτείνουμε στους καταναλωτές είναι να αγοράζουν όχι μόνο με βάση την τιμή που δυστυχώς αποτελεί βασικό παράγοντα των αγορών τους τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά σε αυτή την περίπτωση να δίνουν βάση και στην ποιότητας. Ένας τρόπος για να προστατευτούν είναι να ψωνίζουν από καταστήματα τα οποία εμπιστεύονται και από τα οποία αγοράζουν χρόνια. Σε ότι αφορά τους “κράχτες” βλέπουμε κυρίως σε πολυκαταστήματα να έχουν κάποια συγκεκριμένα κομμάτια σε χαμηλή τιμή και μετά να λένε στους καταναλωτές ότι έχουν τελειώσει οι ποσότητες και άρα θα πάμε στην ακριβότερη τιμή. Με αυτό το θέμα, που μας απασχόλησε ιδιαίτερα και τα προηγούμενα χρόνια κάνοντας καταγγελίες, είχε επιληφθεί και η γενική γραμματεία καταναλωτή επιβάλλοντας και πρόστιμο μάλιστα. Εμείς αυτό που λέμε στους πολίτες είναι να μην παρασύρονται από διαφημίσεις, είτε προφορικές είτε και μέσα από φυλλάδια, αλλά να βλέπουν ότι πραγματικά υπάρχουν αυτά τα προϊόντα κι όχι μόνο οι “κράχτες” τους. Μάλιστα έχουμε καταγγελίες από καταναλωτές ότι πήγαν ακόμη και την ίδια ημέρα που ξεκινούσε η προσφορά και δεν έβρισκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα της προσφοράς στην λογική ότι αυτά έχουν ήδη εξαντληθεί. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή και καλό είναι να αγοράζουμε τις ποσότητες που θέλουμε από τα καταστήματα που εμπιστευόμαστε».

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

troxaio

Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο στον Εχίνο

Σήμερα (28-4-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Εχίνου, …

Thraki Web Radio