Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / «Ενοικιάζεται» – «Πωλείται» σε πληθώρα καταστημάτων μετά το «λουκέτο»
ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ

«Ενοικιάζεται» – «Πωλείται» σε πληθώρα καταστημάτων μετά το «λουκέτο»

Σε καλύτερη «μοίρα» τα κεντρικά – 1 στα 2 ξενοίκιαστα τα περιφερειακά

Π. Ραφτόπουλος: «Τουλάχιστον 50% η πτώση στην μεσιτική αγορά»

 

Ολοένα και…περισσότερα είναι τα καταστήματα στην Ξάνθη, άλλα προς ενοικίαση και άλλα προς πώληση, τα κεντρικότερα εκ των οποίων βέβαια (παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία) παίρνουν ξανά «ζωή» (έστω και για λίγο) με νέους επαγγελματίες κάποιοι εκ των οποίων ανταπεξέρχονται και κρατούν ανοιχτό το κατάστημα, ενώ κάποιοι το…«κλείνουν» ύστερα από εύλογο χρονικό διάστημα, αφού δεν τα…«κατάφεραν».

Ωστόσο, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες, λίγο τα…ενοίκια που έχουν «πέσει» λίγο η υπομονή και επιμονή των ανθρώπων που δεν το «βάζουν κάτω» και αντιστέκονται, έχουν ως αποτέλεσμα να… «γεμίζουν» και πάλι τα κεντρικά τουλάχιστον, μαγαζιά της πόλης μας. Σίγουρα βέβαια δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα πιο…περιφερειακά, όπου εκεί σύμφωνα με τον γνωστό Κτηματομεσίτη της Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ραφτόπουλο «1 στα 3 ή και 1 στα 2, παραμένουν άδεια».

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Πολλοί μάλιστα στην προσπάθειά τους να διατεθούν το συντομότερο δυνατόν  τα καταστήματά τους είτε προς ενοικίαση είτε προς πώληση, τα αναθέτουν σε κτηματομεσιτικά γραφεία ενώ κάποιοι άλλοι (φοβούμενοι ίσως την μεσιτεία που καλούνται να καταβάλλουν) όχι.

 

«ΠΟΛΛΟΙ ΤΑ ΑΝΑΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΜΕΣΙΤΙΚΑ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΟΧΙ…»

ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ«Πολλοί τα αναθέτουν τα καταστήματά τους και προς πώληση και προς ενοικίαση και πολλοί επίσης τα «δουλεύουν» μόνοι τους. Δηλαδή προσπαθούν να τα μισθώσουν ή να τα πωλήσουν μόνοι τους. Αυτό που λέμε «από ιδιώτη», φαντάζομαι κατά βάση για να αποφύγουν την μεσιτεία. Δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Για αυτό νομίζω το κάνουν ή γιατί δεν έχουν πάει ποτέ σε γραφεία και δεν ξέρουν τι σχέση μπορεί να υπάρξει από αυτούς προς το γραφείο ή από το γραφείο προς αυτούς ή κάποιοι απλά δεν έχουν εμπιστοσύνη προς τα γραφεία. Είναι διάφορες οι σκέψεις που μπορούν να κάνουν» αναφέρει ο κ. Ραφτόπουλος, ενώ αναφορικά με το αν υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές ή ενοικιαστές, υπογραμμίζει ότι «βεβαίως και υπάρχει στην πόλη μας. Αν κάνετε μια βόλτα στην Βασιλέως Κωνσταντίνου, για παράδειγμα, υπήρχαν 4-5 καταστήματα άδεια και τώρα είναι όλα μισθωμένα. Τα έφτιαξαν. Στα κεντρικά καταστήματα δηλαδή κατά βάση, ένας θα βγει ένας θα μπει. Κάποιος θα το ξεκινήσει, θα δουλέψει, θα μπει μέσα, θα δει ότι δεν «βγαίνει», θα το κλείσει και θα μπει κάποιος άλλος. Το κατάστημα δηλαδή το κεντρικό θα μισθωθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση. Τώρα τα περιφερειακά είναι πιο…δύσκολο να μισθωθούν. Αν πάρουμε της 28ης προς την περιοχή του Φόρου, εκεί συναντάμε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Βλέπουμε ότι 1 στα 2 ή 1 στα 3 είναι ξενοίκιαστο ή είναι χρόνια αυτοί που του έχουν ή είναι ιδιοκτήτες και το «δουλεύουν».

 

«ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ…»

Αναφορικά με τις τιμές ενοικίασης ενός καταστήματος τώρα, αυτές σύμφωνα με τον ίδιο «έχουν πέσει. Για να καταλάβετε κάποια καταστήματα κεντρικότατα, στην Κεντρική Πλατεία για παράδειγμα (καθώς είναι και θέμα ιδιοκτήτη που θα το δώσει και τι θα το κάνει ο καθένας που θα το πάρει) μπορεί να φτάσει και τις 3.500€, τις 4000€ ή και τις 5000€. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να πει ότι υπάρχει μια τιμή μέτρου, αλλά σε σχέση με παλαιότερα χρόνια οι τιμές έχουν «πέσει».

Για τους άλλους επαγγελματικούς χώρους (π.χ γραφεία) και εκεί οι τιμές έχουν πέσει και είναι ανάλογες με τα τετραγωνικά του χώρου.  Γραφείο δηλαδή 40 τετραγωνικών, μπορεί να ενοικιαστεί και με 200€. Αυτά δηλαδή που κάποτε νοικιάζονταν με 350€. Ενώ υπάρχουν και μεγαλύτεροι επαγγελματικοί χώροι, που νοικιάζονται με 350-400€ ενώ νοικιάζονταν 700-800€.

 

«50% Η ΠΤΩΣΗ…»

«Εγώ βλέπω μια πτώση στην αγορά γύρω στο 50% σίγουρα» τονίζει ο κ. Ραφτόπουλος, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και προς αγορά από τον κόσμο, απλά αυτοί που βγαίνουν στην αγορά κυνηγούν τις ευκαιρίες. Οι περισσότεροι έρχονται στα μεσιτικά πιο πολύ για διαμερίσματα και μονοκατοικίες με οικόπεδα. Απλά ένα διαμέρισμα τώρα κάποιος μπορεί να το βρει σε καλύτερη τιμή και να το πάρει από το να βρει ένα οικόπεδο με μια μονοκατοικία ή ένα σκέτο οικόπεδο μέσα στην πόλη. Δηλαδή τα διαμερίσματα έχουν καλύτερες τιμές πλέον και σε αυτά εντάσσονται και τα studio και οι γκαρσονιέρες».

 

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

troxaio

Νεκρός 16χρονος σε τροχαίο στον Εχίνο

Σήμερα (28-4-2017) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Εχίνου, …

Thraki Web Radio