Βρίσκεστε εδώ / Κοινωνία / Αποκλειστικό: Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου: Δεν παραιτούμαι… Το Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι… σκουπίδι!
sinikogloy-kafeneio

Αποκλειστικό: Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου: Δεν παραιτούμαι… Το Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι… σκουπίδι!

Επιβεβαιώνει ο ίδιος την αποκλειστική είδηση της thraki.com.gr

Αν επιμείνουν θα προσφύγω στο ΣτΕ

Χρ. Ούτση: «Στηρίζουμε τον θεσμό και τις επιλογές της κυβέρνησης…»

Επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον μουφτή Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου η αποκλειστική είδηση της thraki.com.gr της περασμένης Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου για την επικείμενη αντικατάστασή του.

Χαρακτηριστική είναι η επίσης αποκλειστική δήλωσή του στην «Θ» ότι του ζητήθηκε από τον Γ.Γ. Θρησκευμάτων η παραίτησή του χωρίς όμως να του προσάπτεται κάτι, με αποτέλεσμα ο ίδιος να αρνηθεί να την υπογράψει υποστηρίζοντας ότι: «Κατά πρώτον η θητεία μου, όπως και αυτή του Σοφολογιώτατου μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή, λήγει τον Αύγουστο του 2021, χρονικό διάστημα που κατά δεύτερο απαιτείται ώστε να εκπαιδευτεί ο διάδοχός μου μετά την αποχώρησή μου και να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα προέρχεται από την απέναντι πλευρά (εννοώντας τους προξενικούς κύκλους).

Από την άλλη δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται η φημολογία για βέτο του Π. Καμένου υπέρ του κ. Σινίκογλου αφού όσον αφορά τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ η περιφερειακή επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την ΑΜΘ, κα Χρύσα Ούτση τόνισε ότι: «Η στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ. παρέχεται στον μουφτή που θα διορίζει κάθε φορά η Ελληνική Πολιτεία. Τον θεσμό στηρίζουμε κι όχι πρόσωπα», συμπληρώνοντας ότι: «Αν υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Σινίκογλου στο θέμα της θητείας του την τελική απόφαση την αφήνουμε στους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αν υπάρξει από την πολιτεία απόφαση να συνεχίσει ο κ. Σινίκογλου από μία άλλη θέση, π.χ. αυτού που θα προετοιμάσει τον επόμενο μουφτή εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μία τέτοια εξέλιξη».

 

Μ. Ε. ΣΙΝΙΚΟΓΛΟΥ: «ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ!»

8mhnh-fylakish-gia-to-moufth-ths-xanthis-570Μιλώντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη «Θ» για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και επιβεβαιώνοντας την αποκλειστική είδηση της thraki.com.gr, ο κ. Σινίκογλου τόνισε τα εξής: «Είναι γεγονός ότι κλήθηκα από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κο Καλατζή, ο οποίος μου πρότεινε να υπογράψω την παραίτησή μου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί επ’ ακριβώς στους λόγους για τους οποίους μου προτάθηκε κάτι τέτοιο. Ο ίδιος μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια στην εν γένει παρουσία μου ως μουφτή και ως ανθρώπου, υποσχόμενος ότι στο μέλλον θα μου προταθεί και κάτι καλύτερο, τονίζοντας μάλιστα και την αμέριστη στήριξη του ιδίου και της πολιτείας στο πρόσωπό μου»…

Σε ερώτηση της «Θ» αν τελικά αποδεχθεί κι αν υπογράψει στο μέλλον την παραίτησή του, ο ίδιος απάντησε έντονα λέγοντας πως: «Δεν πρόκειται να υπογράψω καμία παραίτηση γιατί απλά δεν υπέβαλα καμία παραίτηση και για κανέναν λόγο. Η θητεία μου λήγει τον Αύγουστο του 2021, κάτι που θεσπίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το οποίο δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ένα τυχαίο έγγραφο ή ένα… σκουπίδι, όπως προφανώς κάποιοι το εκλαμβάνουν»!

Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει σ’ αυτή του την απόφαση; Ο ίδιος μας είπε πως σε τέτοια περίπτωση θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέτρα που του παρέχει η πολιτεία: «Σαφώς και θα προσφύγω στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλοντας μια τέτοια απόφαση και είμαι σίγουρός πως αν και εφόσον εξωθηθούν εκεί τα πράγματα η Ελληνική δικαιοσύνη θα δώσει την κατάλληλη απάντηση»…

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι την καθορισμένη λήξη της θητείας των μουφτήδων (το 2021), ο κος Εμίν Σινίκογλου είπε πως: «Θα πρέπει να κατασταλάξουμε στο πρόσωπο του αντικαταστάτη έτσι ώστε να έχει κι εκείνος το περιθώριο, αλλά και εγώ, να τον ενημερώσω ανάλογα και να θητεύσει δίπλα μου πριν αναλάβει τα ηνία της μουφτείας ώστε να γνωρίζει αναλυτικά και σωστά τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά του. Και το κυριότερο, πως θα πρέπει να είναι ένας άνθρωπος που δεν θα τον επιβάλει η άλλη πλευρά (προφανώς εννοεί το περιβάλλον του προξενείου και του ψευδομουφτή), αλλά κάποιος που θα εγκριθεί από την Ελληνική πολιτεία και θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες με γνώμονα πάντοτε τις θρησκευτικές ανάγκες και το συμφέρον των μουσουλμάνων πολιτών».

Χ. ΟΥΤΣΗ: «ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΚΙ ΟΧΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ»

dxlxbe1rΑπό την δική της πλευρά η κα Ούτση ξεκαθαρίζοντας την θέση των ΑΝ.ΕΛΛ. στο θέμα που έχει ανακύψει τόνισε ότι: «Ο Πάνος Καμένος και οι ΑΝ.ΕΛΛ. στήριζαν, στηρίζουν και θα στηρίζουν το νόμιμο μουφτή του ελληνικού κράτους όποιος και να είναι αυτός σε αντίθεση με κάποιους που χαριεντίζονται και στηρίζουν παρακρατικούς και διορισμένους από την Άγκυρα». Ερωτηθείσα για το αν είμαστε πλέον σε διαδικασία αλλαγής μουφτή η ίδια τόνισε ότι: «Κι εμείς από τα δημοσιεύματα ενημερωνόμαστε κι από όσα φέρεται να λέει ο Σοφολογιότατος μουφτής Ξάνθης κ. Σινίκογλου. Προφανώς πάντως φαίνεται να γίνεται μία τέτοια κίνηση γιατί είδαμε και την επιστολή του μουφτή Κομοτηνής, κ. Μέτσο Τζεμαλή, ο οποίος σε αντίθεση με τον κ. Σινίκογλου διαψεύδει ότι τον κάλεσαν στην Αθήνα και οτιδήποτε άλλο ακούγεται». Αναφορικά με το αν το κόμμα και η ίδια είναι υπέρ του να αλλάξουν οι σημερινοί μουφτήδες η κα Ούτση τόνισε ότι: «Οι μουφτήδες στην Ξάνθη και την Κομοτηνή διορίστηκαν το 1991. Εάν θεωρεί το υπουργείο Παιδείας ότι πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να αλλάξουν είναι ένα θέμα υπηρεσιακό γιατί είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θρησκευτικοί λειτουργοί. Όπως δεν θα είχα λόγο στην Ιερά Σύνοδο για το όνομα του νέου μητροπολίτη έτσι δεν μπορώ να έχω λόγο σε μία διαδικασία που είναι καθαρά υπηρεσιακή κι όχι πολιτική. Αν θεωρεί το ελληνικό κράτος ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν και με την εμπειρία και την μόρφωσή του μπορεί να βοηθήσει τον αντικαταστάτη του τότε στηρίζουμε αυτή την κατάσταση» Όσον αφορά το αν οι ΑΝ.ΕΛΛ. θα στήριζαν ακόμη και την αλλαγή της διαδικασίας επιλογής μουφτή, π.χ. αν θα δεχόταν θέμα εκλογής του η ίδια ήταν κατηγορηματική σημειώνοντας ότι: «Δεν υπάρχουν εκλεγμένοι μουφτήδες πουθενά στον κόσμο. Πως θα γίνει αυτό; Φυσικά και δεν θα δεχόμασταν κάτι τέτοιο. Φημολογείται επίσης ότι ο Πάνος Καμένος έχει βάλει βέτο σε αυτή την υπόθεση. Να βάλουμε βέτο που; Σε μια εσωτερική διαδικασία για τους ανθρώπους που διορίζει το υπουργείο; Πως θα μπορούσαμε; Η υπόθεση έχει να κάνει με τον θεσμό κι όχι με πρόσωπα. Όπως και στην υπόθεση της Γλαύκης εκείνη την ώρα προσωπικά δεν στήριζα τον κ. Σινίκογλου αλλά τον θεσμό του διορισμένου μουφτή του ελληνικού κράτους. Πάντως αν θέλει ο κ. Σινίκογλου να μείνει αλλά σε κάποιον άλλο ρόλο, π.χ. του εκπαιδευτή, εμείς στηρίζουμε και αυτή την κατάσταση. Αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει. Εάν πάλι ο κ. Σινίκογλου θεωρεί ότι υπάρχει κώλυμα λόγω της θητείας του τότε αφήνουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες να λειτουργήσουν όπως πρέπει. Σε κάθε περίπτωση βασική προϋπόθεση για μας στην επιλογή μουφτή είναι να έχει δώσει δείγματα πατριωτισμού και ελληνικής εθνικής συνείδησης».

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

ΓΕΦΥΡΑ

Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης

  Στα πλαίσια της 10ης Πολιτιστικής Εβδομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Η Γέφυρα», την …

Thraki Web Radio