Βρίσκεστε εδώ / Διεθνή / Ανακάλυψαν… 140.000 τούρκους ψηφοφόρους στη Θράκη! – Γκάφα «μεγατόνων» της «Guardian»
Turkey holds constitutional referendum

Ανακάλυψαν… 140.000 τούρκους ψηφοφόρους στη Θράκη! – Γκάφα «μεγατόνων» της «Guardian»

Παρεμβαίνουν και αναλύουν στην «Θ» για το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας οι Ν. Λυγερός, Χρ. Ούτση, Αχ. Ιχσάν

Μπορεί το δημοψήφισμα για την επέκταση των αρμοδιοτήτων του προέδρου στην Τουρκία και την ουσιαστική μετατροπή του πολιτεύματος από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία να δίχασε την γειτονική χώρα, όπως αποτυπώθηκε τουλάχιστον στο οριακό προβάδισμα που τελικά πήρε το «Ναι» έναντι του «Όχι». Όμως οι «αναταράξεις» δεν περιορίστηκαν στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά έφθασαν και στην χώρα μας με την μορφή μάλιστα μίας μάλλον εξοργιστικής ανταπόκρισης από την Αθήνα της εκεί δημοσιογράφου της έγκυρης κατά τα άλλα βρετανικής εφημερίδα Guardian που ούτε λίγο ούτε πολύ έφερε τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης να ψηφίζουν στο τουρκικό δημοψήφισμα…!

Άμεση ήταν η αντίδραση της περιφερειακής εκπροσώπου των ανεξάρτητων Ελλήνων στην ΠΑΜΘ, κας Χρύσας Ούτση, η οποία διαμαρτυρήθηκε στην βρετανική εφημερίδα αλλά στο κυπριακό (!) δημοσιογραφικό ιστοχώρο sigmalive.com που έσπευσε να αναπαράγει την είδηση, προκαλώντας τελικά την αναδίπλωση της βρετανικής εφημερίδας.

ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια στην «Θ» για το θέμα: «Η αναφορά που έγινε από την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα ήταν επιεικώς απαράδεκτη αφού εμφάνιζε τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης όχι μόνο ως… Τούρκους πολίτες αλλά να συμμετέχουν μάλιστα και στο τουρκικό δημοψήφισμα…! Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. Στην χώρα μας διαμένουν περίπου 10.000 Τούρκοι πολίτες, που οι περισσότεροι είναι Ρωμιοί της Πόλης και Κούρδοι, από τους οποίους ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν να ψηφίσουν στις κάλπες που στήθηκαν στην χώρα μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάλπες για το τουρκικό δημοψήφισμα στήθηκαν σε τέσσερα σημεία στην χώρα μας δηλαδή στην τουρκική πρεσβεία την Αθήνα και στα τρία προξενεία της Τουρκίας σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Ρόδο.

Από την πλευρά του ο γνωστός Ξανθιώτης δικηγόρος και πολιτευτής από την μειονότητα, κ. Αχμέτ Κεχαγιά Ιχσάν, υπογράμμισε πως: «Οι εκλογές αυτές ήταν ένα αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και δεν αφορούσαν καθόλου τους πολίτες της μειονότητας της Θράκης δεδομένου μάλιστα ότι οι τελευταίοι είναι Έλληνες πολίτες κι όχι τούρκοι πολίτες».

Τέλος ο γνωστός γεωστρατηγικός αναλυτής και καθηγητής του πανεπιστημίου του Παρισιού, κ. Νίκος Λυγερός, αναφερόμενος στο τουρκικό δημοψήφισμα εκτίμησε πως: «Το αποτέλεσμα, αν και οριακό, ήταν αναμενόμενο λόγω της κυβερνητικής προπαγάνδας και της πρακτικής αφόπλισης της αντιπολίτευσης. Πάντως, η αλλαγή είναι γεγονός και θα φέρει μια σειρά από επιπτώσεις που ουσιαστικά απομακρύνουν, ακόμα και θεσμικά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Χ. ΟΥΤΣΗ: «“ΒΑΦΤΙΣΑΝ” ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΩΣ… ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ!»

ΧΡΥΣΑ ΟΥΤΣΗΑναλυτικότερα η κα Ούτση δήλωσε ότι: «Η ανταποκρίτρια της Guardian, κα Έλεν Σμιθ, έγραψε ένα άρθρο το οποίο έλεγε ότι η αριθμούσα 140.000 ανθρώπους τουρκική μειονότητα που υπάρχει στην Ελλάδα ψήφισε στο δημοψήφισμα βγάζοντας μάλιστα κι ένα ποσοστό υπέρ του “Όχι”. Το άρθρο αυτό το αναπαρήγαγαν δυστυχώς πάρα πολλά ελληνικά sites και αυτό που λύπησε όμως περισσότερο ήταν ότι το αναπαρήγαγε και το επίσημο κυπριακό δημοσιογραφικό δίκτυο sigmalive, που έκανε αναφορά επίσης για τουρκική μειονότητα στην Θράκη. Η αντίδρασή μου ήταν να διαμαρτυρηθώ άμεσα τόσο στην Guardian όσο και στο Sigmalive, με την πρώτη να αναδιπλώνεται, να αλλάζει το ρεπορτάζ της και να δίνει πολύ πιο ακριβή στοιχεία πλέον ξεκαθαρίζοντας πρώτα από όλα ότι αναφέρεται σε Τούρκους πολίτες που διαμένουν στην χώρα μας. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι από τους 10.000 Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, που διαμένουν στην χώρα μας η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Έλληνες, Ρωμιοί, της Πόλης και στη συνέχεια Κούρδοι και μόνο ένα μικρό ποσοστότους είναι Τούρκοι, οι οποίοι μάλιστα δεν μπήκαν καν στην διαδικασία να πάνε να ψηφίσουν. Από αυτούς που πήγαν, περίπου 1040 άτομα στα τρία προξενεία και στην πρεσβεία, οι περισσότεροι ήταν Ρωμιοί και Κούρδοι. Στην Κομοτηνή ειδικά αυτοί που ψήφισαν ήταν λίγο περισσότεροι από 70 άτομα».

Όσον αφορά το πώς βλέπει η ίδια να επηρεάζει το τουρκικό δημοψήφισμα την περιοχή μας τόνισε: «Όσον αφορά την μειονότητα το τουρκικό δημοψήφισμα δεν επηρεάζει καθόλου γιατί δεν την αφορά αφού δεν είναι τούρκοι αλλά έλληνες πολίτες. Αν θέλετε την χώρα μας την επηρεάζει μόνο αναφορικά με το ότι όταν η Τουρκία έχει ένα εσωτερικό πρόβλημα πάντα ξεσπά στην χώρα μας. Δεν μιλώ για φόβο φυσικά αλλά έχουμε μία ανησυχία γιατί αποτελεί πάγια τακτική της, ειδικά τώρα που έχει διχοτομηθεί ο λαός της, να ξεσπά στην γείτονα και φίλη της χώρα με τρόπους που δεν εξυπηρετούν την φιλία των δύο χωρών».

ΑΧ. Κ. ΙΧΣΑΝ: «ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»

ΑΧΜΕΤ ΚΕΧΑΓΙΑ ΙΧΣΑΝΑπό την πλευρά του ο κ. Ιχσάν τόνισε ότι: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι μεταξύ αυτών που ψήφισαν στην περιοχή μας για το δημοψήφισμα υπερίσχυσε το “Όχι”. Όμως αυτό δεν αφορά την μειονότητα αλλά τους τούρκους πολίτες γιατί για να ψηφίσεις πρέπει να έχεις δικαίωμα ψήφου δηλαδή να έχεις την ιθαγένεια. Δεδομένου δε ότι η μειονότητα αποτελείται από Έλληνες πολίτες δεν την αφορά άμεσα. Γενικότερα πιστεύω ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας που δεν αφορά την εξωτερική της πολιτική. Δεν θα δείξει εξ’ αυτού περισσότερη ή λιγότερη αγάπη προς την μειονότητα. Αφορά περισσότερο την αλλαγή στην οργάνωση του κράτους που πλέον από κοινοβουλευτική θα γίνει περισσότερο προεδρική δημοκρατία. Είναι μία περισσότερο νομική παρά πολιτική υπόθεση κατά την εκτίμησή μου. Δε νομίζω επίσης ότι από το σύστημα και μόνο θα μπορούσε να καταταγεί ως περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατική αφού αυτό θα εξαρτηθεί περισσότερο από την συμπεριφορά των προσώπων και το πώς θα διαχειριστούν το κάθε νέο πολιτικό σύστημα που εφαρμόζεται».

Ν. ΛΥΓΕΡΟΣ: «Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣΤέλος κάνοντας μία συνολική εκτίμηση για την κατάληξη του τουρκικού δημοψηφίσματος ο κ. Λυγερός δήλωσε: «Δεν έχει σημασία πια το πρόβλημα των συνθηκών της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα, αν και οριακό, ήταν αναμενόμενο λόγω της κυβερνητικής προπαγάνδας και της πρακτικής αφόπλισης της αντιπολίτευσης. Πάντως, η αλλαγή είναι γεγονός και θα φέρει μια σειρά από επιπτώσεις που ουσιαστικά απομακρύνουν, ακόμα και θεσμικά, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, η τελευταία, που παρομοιάζεται ως ο μεγάλος εχθρός της Τουρκίας, αξιοποιείται ως καταλυτικό στοιχείο αντίδρασης για να ενώσει ο Πρόεδρος το διχασμένο εκλογικό σώμα της Τουρκίας. Γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουμε αναφορές εχθρικές και στο πνεύμα των Σταυροφοριών. Τα ακραία στοιχεία που ενσωματώθηκαν στη θεώρηση της κυβέρνησης θα είναι ακόμα χρήσιμα στην πορεία. Διότι ο Πρόεδρος θέλει να ενισχύσει ακόμα και τεχνητά το κρατικό γόητρο, ενώ έχει κατασπαράξει το στρατιωτικό του σκέλος. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει πια εκ των πραγμάτων ευρωπαϊκός προσανατολισμός. Η Τουρκία προσπαθεί μ’ αυτόν τον τρόπο να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις, διότι ασχολείται περισσότερο για τα εσωτερικά της προβλήματα με τους Κούρδους, τους Αρμένιους και τους Αλεβίτες. Πρέπει, επίσης, να προετοιμαστεί με κάποιο τρόπο να χάσει έμμεσα ή άμεσα το Κουρδιστάν. Έτσι το θέμα της Ελλάδας γι’ αυτήν είναι το πιο διαχειρίσιμο, διότι θεωρεί ότι είναι μαλθακός εχθρός και ειδικά αυτή την περίοδο. Η επιρροή πάνω στη χώρα μας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος θα είναι ασφαλώς αρνητική, αλλά με ουδέτερο τρόπο. Για την Τουρκία είμαστε απλώς ένας ανούσιος δορυφόρος γεωπολιτικά. Αλλά κάνει λάθος, ακόμα κι αν δεν το ξέρουν ούτε οι δικοί μας πολιτικοί».

Σχόλια

About alatz

Δείτε επίσης

DSC02101-web

Αυτή τη στιγμή: Συναυλίες των Μουσικών Σχολείων στο Εμπορικό Κέντρο Ξάνθης (Βίντεο)

  Facebook Twitter Google+ Pinterest LinkedInΣχόλια

Thraki Web Radio